Primul bebeluș coreean botezat cu numele Sfântului Porfirie

Ortodoxia în lume

Primul bebeluș coreean botezat cu numele Sfântului Porfirie

    • Primul bebeluș coreean botezat cu numele Sfântului Porfirie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Starețul Porfirie i-a mângâiat și a prevăzut nașterea primului lor copil, Nicolae. Acesta căsătorindu-se cu Evanghelia Kim, au născut pe micuțul Porfirie, pe care bunicul, bunica și părinții acestuia l-au adus Sfântului Porfirie, ca „dar”.

Bebelușul este primul coreean care primește numele Porfirie, după canonizarea Sfântului Porfirie Kavsokalivitul. Micul Porfirie este fiul lui Nicolae Han și al Evangheliei Kim, nepotul părintelui Alexandru și al prezbiterei Patapia din parohia „Buna Vestire”, Busan.

Numele nu i-a fost dat la întâmplare. Pe vremea anilor studenției părintelui Alexandru și al Patapiei în Atena, aceștia l-au vizitat pe părintele Porfirie la chilia lui din Oropos, pentru a primi binecuvântarea lui și pentru a-i spune despre neputința lor de a avea copii. Starețul Porfirie i-a mângâiat și a prevăzut nașterea primului lor copil, Nicolae. Acesta, căsătorindu-se cu Evanghelia Kim, au născut pe micuțul Porfirie, pe care bunicul, bunica și părinții acestuia l-au adus Sfântului Porfirie „ca dar”.

După publicarea în coreeană a minunatei cărți Sfântul Porfirie: Viața și învățăturile, editată de Sfânta Mănăstire Hrisopigis din Chania, coreenii l-au cunoscut și l-au cinstit foarte mult pe Sfântul Porfirie. Îl simt aproape de ei, pentru că în ultima parte a cărții, de exemplu, a fost adăugat capitolul „Sfântul Porfirie și Coreea”, în care se face referire la minunatele mijlociri și vizite ale sfântului în Coreea.

Sfinte Porfirie, care atunci când te aflai încă pe pământ, ai venit în Coreea de așa multe ori, cu gândul la harul ce îl ai, te rugăm nu uita, „ca cel ce ai multă îndrăznire către Hristos”, de Biserica Ortodoxă coreeană, dar și de toate misiunile creștin-ortodoxe de pe întreg pământul!