„Prin pocăință, omul reprimește haina cea albă a Botezului”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Prin pocăință, omul reprimește haina cea albă a Botezului”

Ziua de 28 februarie 2016 a reprezentat pentru enoriaşii parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din orașul Târgu Frumos un moment deosebit de rugăciune, ei avându-l în mijlocul lor la Sfânta Liturghie pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Locașul de cult s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea de credincioși veniți din toate colțurile orașului să participe la Sfânta Liturghie arhierească, ce a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Părinte Teofan. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți și seminariști teologi. La slujbă au participat și oficialități locale.

După citirea Sfintei Evanghelii de la Luca 15, versetele 11-32 (Pilda Fiului risipitor), Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat ce simpolizează cele trei lucruri primite de fiul risipitor la întoarcerea acasă: „Tatăl din Evanghelia acestei zile a dat poruncă să-i fie aduse fiului său risipitor trei lucruri: haină, inel și încălțăminte. I-a adus haină pentru a ne arăta faptul că, prin pocăință, omul reprimește haina cea albă a Botezului, căci cântăm la slujba încreștinării «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat». Inelul pus în deget arată logodirea din nou a fiului risipitor cu Dumnezeu, căci el divorțase de Tatăl său Ceresc prin legătura sa cu păcatul și prin abandonarea casei părintești. În al treilea rând, tatăl i-a dat fiului încălțări în picioare, redându-i în mod simbolic demnitatea, căci un om desculț este umil, prăpădit și sărac. În același timp, încălțămintea dată fiului arată și faptul că acesta este îndemnat să nu mai meargă pe calea desfrânării și în lumea păcatului, ci pe drumul ce duce către Împărăția lui Dumnezeu”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, au rostit alocuţiuni şi cuvinte de mulţumire pr. protopop Pavel Postolachi, precum și pr. paroh Ioan Apetroaie, care a subliniat însemnătatea zilei: „Am trăit în această zi, alături de credincioșii din parohie și din oraș, o emoție sfântă, și ne vom aminti cu drag de faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan s-a rugat împreună cu noi și pentru noi la Sfânta Liturghie. Au fost momente speciale, pline de binecuvântare”.

Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”din Târgu Frumos a fost construită în anul 1801 de câţiva negostori care prestau activităţi comerciale în zonă. Este construită din piatră, în formă de cruce. La cutremurul din martie 1977 a fost grav avariată şi, începând cu anul 1980, odată cu venirea preotului Apetroaiei Ioan, au început lucrări de consolidare, reparaţii şi pictură în frescă, lucrările finalizându-se în anul 1986. În anul 1986, în ziua de 5 mai, locașul de cult a fost resfinţit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Episcopul vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din acea vreme. Ansamblul parohial este format din biserică parohială, casă parohială şi casă socială.

Citește despre: