Prinos de dragoste la un an de la plecarea Părintelui Păcurariu

Prezentare de carte

Prinos de dragoste la un an de la plecarea Părintelui Păcurariu

    • Prinos de dragoste la un an de la plecarea Părintelui Păcurariu
      Prinos de dragoste la un an de la plecarea Părintelui Păcurariu

      Prinos de dragoste la un an de la plecarea Părintelui Păcurariu

Exact pentru întreaga construcție a Revistei Mitropoliei Ardealului credem că în întregul ei este un omagiu. Nu doar pentru Părintele Mircea Păcurariu, ci pentru tot ce ne-a învățat aducând în inima și cunoașterea noastră o Ortodoxie luminoasă, laborioasă și echilibrată duhovnicește. Un an fără Părintele Mircea Păcurariu, ducând mai departe învățătura sa.

A trecut deja un an de când Părintele Mircea Păcurariu s-a stins dintre noi. Am sesizat, la vremea potrivită, volumul realizat de către Episcopia Devei. Entuziasmul a aparținut PS Gurie. Cine ar fi bănuit că va pleca la Domnul atât de grabnic și distinsul Vlădică al Devei și Hunedoarei, care ținea cu atâta dragoste la Părintele Păcurariu?... Magistrul. O parte din autorii volumului aceluia suntem prezenți în numărul de Revista Mitropolia Ardealului nr. 3/ 2021 (iulie-septembrie, 2021) dedicat In Memoriam Pr. Acad. Mircea Păcurariu (Editura Andreiana, 2021, 382 pg.). De ce un număr de revistă Memoriei Părintelui? Pentru că și-a dorit mult, tare mult, ca alături de Revista Teologică – din ce în ce mai integrată teologiei ca știință academică și ca platformă de prezentare internațională a teologiei românești și nu numai – să avem la îndemână pentru preoți o revistă pastoral-misionară, cu teme legate de realismul slujirii și împlinirea cotidiană a misiunii lor. De aceea, la planul de reașezare a revistei Mitropolia Ardealului pe masa de lucru a preoților parohi din Mitropolia noastră s-a bucurat. În această revistă așadar, dorită și de el cel care a dăruit Ardealului ortodox pagini de istorie luminoasă, s-au așezat Cuvintele Ierarhilor – PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Părintele Academician Mircea Păcurariu – marele istoric al Bisericii Ortodoxe Române (1932-2021) (pp. 7-11) și IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului (Părintele Academician Mircea Păcurariu a plecat să primească binecuvântarea Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, pp. 12-16).

Ele deschid seria de documente ale rostirilor de la vremea înmormântării, capitolul Mesaje de Condoleanțe păstrând de-acum pentru viitor cuvintele Președintelui Academiei Române, Acad. Prof.Univ.Dr. Ioan-Aurel Pop, consilierului Prezidențial, Sergiu Nistor, mesajele unor Ierarhi din Țară și diaspora – unele mesaje au fost glasul unor Sinoade episcopale întregi – precum și mesaje ale colegilor noștri din Facultatea de Teologie de la Cluj-Napoca (pp. 17- 50).

O a doua parte a revistei e constituită din Evocări (pp. 51- 132) – aici fiind grupate texte ale unor episcopi, profesori și preoți (Decanul Facultății noastre, Pr. Prof. Dr. Daniel Buda, Prod. Dr. Paul Brusanowski, Părinții Ioan Chirilă și Ioan Vicovan, Emanuel Tăvală, Remus Grama și Matei Popovici) cu un conținut de emoție ridicat, aducând, a câta oară, dovada prețuirii de care s-a bucurat și se bucură Părintele Magistru.

O ultimă parte a revistei cuprinde omagiul ucenicilor într-ale Istoriei Bisericii, studii ale unor oameni crescuți cu atâta atenție de Părintele Mircea Păcurariu (pp. 133-271).  Sunt studii cu specific pe istoria locală ori pe eforturi particulare ale cercetării Părintelui Păcurariu, laturi de cercetare pe care el le-a iubit foarte mult și l-au făcut să deschidă căutarea spre laturi spirituale ale istoriei Ortodoxiei românești. Sinteze ori începuturi de cercetare, toate dovedesc că munca de o viață a Părintelui Mircea Păcurariu poate continua prin ucenicii săi. Consemnăm că revista are și o largă rubrică de îndrumări omiletice și tâlcuiri ale Evanghliei (predici ale unor preoți din Mitropolia noastră, pp. 265- 362), un studiu despre Comunicarea Bisericii 2.0 (Asist. Univ. Dr.  Gheorghe Anghel, Noi mijloace de cateheză pe rețelele de socializare. Studiu de caz. Studiu de caz: Agenția Basilica, pp. 335- 356), o cronică de film (Valentina –Andrada Minea, pp. 357-365) și o serie de recenzii (pp. 366- 382). Exact pentru întreaga construcție a Revistei Mitropoliei Ardealului credem că în întregul ei este un omagiu. Nu doar pentru Părintele Mircea Păcurariu, ci pentru tot ce ne-a învățat aducând în inima și cunoașterea noastră o Ortodoxie luminoasă, laborioasă și echilibrată duhovnicește. Un an fără Părintele Mircea Păcurariu, ducând mai departe învățătura sa.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: