Priveghere arhierească de noapte, în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași a continuat în cea de-a treia zi cu lansarea cărții „Fascinația tradiției”, autor Teodor Baconschi. Evenimentul, moderat de Răzvan Bucuroiu, a avut loc în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași. Lansarea de carte a fost precedată de conferința „Frumusețea Bizanțului: de la muzeu la epifanie”, susținută de cei doi invitați.
De la ora 20:00, la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, de Preasfințitului Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la slujba arhierească de noapte au fost date de părinții din Nea Skiti (Sfântul Munte Athos, Grecia), alături de Corul Mănăstirii Hamatoura (Kousba, Liban) și de Corul Academic „Byzantion” (Iași, România). Privegherea a fost alcătuită din Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie.
Vom reveni cu detalii.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, eveniment organizat de Sectorul învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este menit să promoveze tradiţiile originare ale cântului bizantin, dar şi să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească şi muzica bizantină de factură laică, aşa-numita muzică din „tinda Bisericii”. Astăzi Festivalul va continua de la ora 16:00 la Catedrala mitropolitană cu Vecernia Mare cu Litia, unde răspunsurile la strană vor fi date părinții din Nea Skiti (Sfântul Munte Athos, Grecia) și de Corul Academic „Byzantion” (Iași, România). De la ora 19:00, în Atrium Palas Mall, va avea loc un Concert de Muzică Veche vocal-instrumentală de sorginte orientală, unde vor interpreta Ansamblul de muzică tradițională „Christos Tsiamoulis” (Atena, Grecia) și Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann” (București, România).