Procesini în cinstea Sfintei Cruci în protopopiatele Bacău şi Roman
Băcăuanii au participat duminică, 31 martie 2019, la pelerinajul „La umbra Crucii Tale”. În aceeaşi zi, în satul Ion Creangă din judeţul Neamţ s-a desfăşurat procesiunea „Sfânta Cruce, ocrotitoarea creștinilor”.
Câteva sute de băcăuani, alături de preoţii lor, au participat duminică, 31 martie 2019, la procesiunea organizată sub genericul „La umbra Crucii Tale”. Aceasta s-a derulat pentru cel de-al treilea an consecutiv şi s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a oficiat la orele dimineţii Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău. În cadrul slujbei, diaconul Petru Pavăl a fost hirotonit preot pe seama paraclisului Parohiei Hârja din Protopopiatul Onești. În jurul prânzului, preoţii şi enoriaşii din câteva parohii băcăuane au pornit în procesiune cu Sfânta Cruce, însoțiți de tineri ce au interpretat cântări religioase și au purtat steagul eparhiei și pe cel național. După ce s-a ajuns în fața Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a purtat Sfânta Cruce până în sfânta biserică, după care a înălțat rugăciuni și a rostit un cuvânt de învățătură sutelor de credicioși adunați: „Fiecare ne-am pecetluit cu semnul identității noastre prin care Hristos Se va recunoaște în noi și noi întru El. Crucea care a fost arma de tortură pe vremea lui Hristos, a devenit să strălucească astăzi pe turnurile bisericilor, să ocrotească răspântiile drumurilor, să ocrotească piepturile creștinilor celor care poartă acest semn al Crucii și totodată păzesc casele binecredincioșilor creștini. Vai de cel care nu se va recunoaște prin Sfânta Cruce! Pe Hristos îl cunoaștem prin cruce, iar învierea o dobândim dincolo de cruce. Ea este semnul identității noastre, iar la sfârșitul veacurilor se va vedea această Cruce pe norii cerului. Spune Sfântul Apostol Pavel că cel care se recunoaște întru aceasta va fi întru mare bucurie, iar ceilalți vor plânge amarnic”. La final, părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău, a explicat importanța acestui eveniment duhovnicesc și care este un model de mărturisire publică a credinței ortodoxe. De asemenea, părintele paroh Aurel Cîrlan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru că a slujit în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”.
„Sfânta Cruce, păzitoarea creștinilor”, în Protopopiatul Roman
Peste o mie de pelerini au urcat în procesiune Dealul Muncelu din localitatea nemțeană Ion Creangă în cea de-a treia duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci. Alături de pelerini s-au aflat tineri din Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Roman, care au purtat benere și tricouri cu mesaje Pro Vita. La poalele Dealului Muncelu, părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi, a oficiat slujba Aghesmei mici, iar părintele Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Centrului eparhial Roman, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim adresat tinerilor prezenți la procesiune, în care a subliniat importanța darului vieții pentru fiecare persoană și dreptul la viață al pruncilor nenăscuți. După acest moment, preoții, pelerinii și tinerii prezenți, îmbrăcați în costume naționale, coordonați de părintele Dragoș Munteanu, protopop de Roman, au pornit în procesiune, interpretând cântări specifice Postului Mare. În dreptul celor 14 troițe sculptate în stil maramureșan, care bornează drumul șerpuitor al Muncelului s-au rostit ectenii. Părintele protopop Dragoș Munteanu a vorbit despre motivația organizării procesiunii „Sfânta Cruce, ocrotitoarea creștinilor”, ajunsă anul acesta la a patra ediție, despre implicarea preoților din protopopiat și despre prezența numeroasă a pelerinilor în această zi. Tot acum, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit primarului comunei Ion Creangă Petru Prichici, Diploma de vrednicie, pentru sprijinul acordat în promovarea valorilor cultural-religioase locale, în contextul Anului omagial al satului româneasc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despre crucea personală a creștinului și despre identificarea sensului ei în jertfa lui Hristos. „Simbolul crucii este profund și fiecare poartă crucea în sufletul său. Cine nu are o cruce de purtat în această viață? Fiecare are crucea sa și fiecare încearcă să o urnească din loc în loc. Crucea are putere doar dacă vine de la Iisus Hristos, care S-a răstignit pe dânsa și este singurul care a murit iubind”. La final, au fost oferite tuturor pelerinilor, prin implicarea Protopopiatului Roman, 3000 de sarmale, apă și plăcinte coapte în Brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Pr. Daniel-Ionel Marari, B.V., C. Ciofu)