Procesiune în ajun de Florii la Iași
Aproape 2000 de credincioși, împreună cu peste 100 de preoți din județul Iași au participat astăzi, 23 aprilie 2016, la procesiunea organizată anual în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
Programul a debutat cu slujba Vecerniei oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, la Biserica Bărboi din Iași.
În jurul orei 16.30, credincioșii, cu flori și ramuri de salcie în mâini, au pornit în procesiune pe traseul Strada Costache Negri – Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” – Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat, după care a adresat acestora un scurt cuvânt de învățătură.
„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit și în acest an să fim în ziua de ajun de Florii, participând la procesiunea cea sfântă închinată acestei sfinte și binecuvântate clipe, care aduce în memoria noastră procesiunea Domnului Hristos din Betania în Ierusalim. Procesiunea împlinită astăzi, aici, în Iași, precum și în alte orașe ale Moldovei și ale țării, și cu certitudine în întreaga lume ortodoxă, repetă, continuă și prelungește mersul Domnului Hristos împreună cu ucenicii săi, cu cei care credeau într-Însul din cetatea Betaniei, de la mormântul lui Lazăr, de la casa Martei și Mariei, până la intrarea în Ierusalim în Sfânta Cetate, cu șase zile înainte de Taina Răstignirii, Morții și Învierii Sale” a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
La finalul evenimentului, a avut loc un recital de poezie religioasă, susținut de copiii de la Ansamblul „Gura Izvorului” - Vatra Moldoviței, județul Suceava.
Procesiunea organizată de Florii la Iași, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim, s-a reluat după 1990, după ce mai bine de 40 de ani nu a fost permisă, din cauza programului de sovietizare a României (în 1947 prim-ministrul Petru Groza a semnat un ordin prin care erau interzise „orice manifestaţii ce nu slujesc binelui comunist şi poporului”).
Mai multe fotografii de la procesiunea de Florii sunt disponibile aici.
Imagini video de la eveniment se găsesc aici.