Procesiune dedicată Sfintei Cruci la Oneşti

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Procesiune dedicată Sfintei Cruci la Oneşti

În Duminica a 3-a din Postul Mare, la Oneşti a fost organizată o procesiune închinată Sfintei Cruci. Cei peste 500 de credincioşi au urcat pe Muntele Perchiu din apropierea oraşului. Oamenii s-au rugat şi au intonat mai multe cântări specifice perioadei Triodului.

A devenit o tradiţie ca Protopopiatul Oneşti, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, să organizeze în a treia duminică din Postul Sfintelor Paşti o procesiune în cinstea Sfintei Cruci. Credincioşii din toate cartierele oneştene s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae“, locul de unde s-a pornit în pelerinaj spre Muntele Perchiu. Pe vârful acestui masiv se află din anul 2000 o cruce deosebit de frumoasă. „Procesiunea a început în prezenţa a peste 500 de credincioşi, care au purtat în mâini câte o cruce. Oamenii au cântat alături de noi, au ascultat Sfintele Evanghelii legate de patimile Mântuitorului Hristos şi acatistul rostit. Pelerinii au mers câtre vârful muntelui pe o lungime destul de întinsă. Astfel s-a creat o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească. Printre noi am avut oneşteni trecuţi de vârsta de 80 de ani, care au dorit să fie împreună în rugăciune la poalele Sfintei Cruci de pe Muntele Perchiu. După ce am coborât în oraş am văzut că oamenii aveau pe chip o bucurie pentru că şi-au îndeplinit dorinţa de a ajunge pe munte ca să se roage. Am avut parte de un timp favorabil. Cu toţii am căutat să uităm pentru câteva ceasuri de grijile de la poalele muntelui“, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti. Preoţii prezenţi la procesiune au împărtăşit pelerinilor câte un cuvânt de folos duhovnicesc. Slujitorii sfintelor altare au ţinut să mulţumească celor prezenţi că au împodobit ziua de 7 aprilie prin prezenţa la pelerinaj.

Crucea de pe Muntele Perchiu a fost lucrată în localitatea Zemeş din judeţul Bacău, iar în anul 1999 a fost adusă la Oneşti. Cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale crucea a fost transportată pe vârful muntelui, care este rezervaţie naturală, având o înălţime de peste 400 de metri. „De aici se vede oraşul Oneşti, dar şi localităţi din zona Adjudului, din zona Bacăului şi de pe Valea Trotuşului. Crucea a fost înălţată în Vinerea Patimilor a anului 2000. De atunci s-a păstrat tradiţia ca în Duminica a 3-a din Postul Mare şi în ziua Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie) să se organizeze o procesiune“, a amintit pr. protopop Constantin Alupei.

Citește despre: