Profesorii de Religie, îndemnați la Iași „să refuze cu orice chip comoditatea plafonării”
Vineri, 15 septembrie 2017, a avut loc în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina Religie în învăţământul preuniversitar în judeţul Iaşi. La întrunire au fost prezenți mai mulţi invitaţi, printre care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. inspector Cristian Alexandru Barnea, d-na prof. Denisa Mănoiu, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, precum și reprezentanți ai celorlalte culte și ai asociațiilor de părinți.
În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt celor prezenți: „Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, un om foarte bine pregătit întru cele ale educației și cele ale culturii, spune într-o carte că nu s-a întâmplat niciodată să predice fără să se pregătească înainte. Vlădica Antonie avea darul cuvântului, iar informațiile pe care le rostea curgeau într-un mod sintetic și coerent, dar întotdeauna când se prezenta în fața credincioșilor, se pregătea pentru cuvântul pe care avea să-l rostească. Îndemnul meu pentru dumneavoastră, profesorii de Religie, este același: chiar dacă unii dintre dumneavoastră aveți ani mulți la catedră și experiență, să nu vă prezentați - cât vă ajută Dumnezeu - în fața copiilor fără să vă pregătiți înainte”.
Câteva sfaturi au fost adresate profesorilor și de către părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „În primul rând, i-am îndemnat pe profesori să aibă curaj și să nu se teamă de absolut nimic, pentru că Dumnezeu este de partea noastră. În al doilea rând, le-am spus să aibă grijă la elementele de dezvoltare personală, spirituală, academică și să refuze cu orice chip comoditatea plafonării. În al treilea rând, le-am amintit să se gândească la nevoile reale de creștere ale copiilor pe care îi învață religia, pentru că ea nu este doar una dintre materii, ci religia, alături de alte informații și de alte forme de cunoaștere, poate să ajute omul să crească într-un mod relevant pentru societatea în care trăim, dar în același timp pentru destinul său veșnic, care este Împărăția lui Dumnezeu”.
„Ne-am bucurat de binecuvântarea și cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care ne dă puterea și curajul de a continua să fim parteneri educaționali de succes. Ne-am bucurat și de prezența reprezentanților celorlalte culte, cât și de prezența doamnei Otilia Istrate de la Asociația Părinți pentru Ora de Religie. În ceea ce privește ordinea de zi, am pus în lumină aspecte legate de anul școlar 2017-2018 și traseele pe care le avem de urmat, astfel încât să îmbunătățim calitatea procesului educativ, axându-ne pe elementele de noutate. Sperăm că vom avea un an la fel de fructuos în privința competițiilor și olimpiadelor școlare, pentru că anul trecut a fost unul de succes, cu multe premii și locuri I la faza națională, atât în zona seminariilor vocaționale, cât și în zona învățământului de masă. A fost o întâlnire de suflet, cu un mesaj încurajator de a merge mai departe, dat fiind statutul disciplinei noastre, care este unul oarecum devaforizat în anumite contexte. Noi credem că vom transforma aceste provocări în oportunități de a face disciplina Religie o materie școlară de bază ”, a declarat inspectorul Denisa Mănoiu.
Consfătuirea județeană a profesorilor de Religie are loc în fiecare an, fiind un moment în care se dezbat noutățile motodologice, se trece în revistă activitatea din anul anterior și se fac propuneri de îmbunătățire pentru noul an școlar.