Proiect transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiect transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”

    • Proiect transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”
      Proiect transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”

      Proiect transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”

Proiectului transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni” a continuat cu cea de-a doua ediție a atelierului digital având tema „De la rădăcinile unui suflet de român”. Atelierul digital este organizat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași și coordonat de prof. Floricica Morariu, prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi și prof. Lăcrămioara Tufescu.

Sărbătorile de iarnă aduc cele mai frumoase tradiții românești care ne încântă sufletele. Oricine își amintește de această perioadă, când timpul parcă stă în loc, iar poveștile bunicilor prind viață și întipăresc bucurie pe chipul tuturor. Îți fuge gândul la zăpadă, mirosul de cozonac făcut la cuptorul de cărămidă și la colindele care completează atmosfera de emoție sufletească pe care abia aștepți să le primești și să le asculți. Obiceiurile exprimă înțelepciunea populară a neamului, esența bogăției noastre spirituale.

Sărbătorile de iarnă încep o dată cu Sfântul Nicolae, la 6 decembrie și se încheie la 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Tradițiile și obiceiurile românilor diferă de la o zonă la alta, dar frumusețea lor dăinuie peste veacuri. Asistăm astfel la crearea unor punți trainice între generații. Proiectul ne ajută să vedem cum se păstrează datinile și obiceiurile strămoșești, chiar și în condițiile în care tehnologia acaparează viața tuturor. În cadrul atelierului, familiile de români de pretutindeni au retrăit amintiri ale tradițiilor de iarnă cu care ei au crescut și pe care au avut ocazia să le transmită copiilor lor. A avut ca participanți 170 de elevi ai claselor I-X și grădiniță, dornici să descopere și o lume diferită de cea care le este cunoscută. Participanților din România (din Iași, Oradea, Bacău, Botoșani, Olt, Sibiu, Târgu-Neamț, Bihor, Suceava, Bistrița, Câmpina) li se alătură și tineri nerăbdători să exploreze obiceiuri necunoscute din Germania, Irlanda, Italia, Belgia și Republica Moldova.

Activitatea principală a proiectului a constat într-un atelier digital care a avut loc pe parcursul Sărbătorilor de iarnă, în perioada 6 decembrie 2021- 7 ianuarie 2022.

Participanții au privit cu mai multă atenție tradițiile care însoțesc sărbătorile de iarnă, s-au documentat mai mult, au încercat să surprindă cele mai interesante momente, au avut ocazia să urmărească sărbătorile și prin ochii altor copii sau prin ochii părinților și al bunicilor. De asemenea, au învățat să aprecieze mai mult obiceiurile și tradițiile acestui popor minunat și să le transmită așa cum au fost preluate de la strămoșii lor.

La finalul atelierului, materialele copiilor s-au concretizat într-un volum digital care va fi lansat pe data de 9 martie.

Citește despre: