Proiecte dedicate recuperării copiilor cu autism, la Bacău

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Proiecte dedicate recuperării copiilor cu autism, la Bacău

Copiii cu autism sau alte tulburări de dezvoltare din Bacău vor avea acces la terapii de integrare senzorială. Aceasta datorită unui proiect implementat de Fundației „Episcop Melchisedec”.

Fundația „Episcop Melchisedec” - filiala Bacău, în calitate de beneficiar, și Consiliul Județean Bacău, în calitate de autoritate contractantă, au implementat în perioada august – septembrie 2018 proiectul „Amenajarea camerei de integrare senzorială pentru recuperarea copiilor cu autism sau alte tulburări de dezvoltare”. Această cameră de integrare senzorială a fost amenajată în cadrul Centrului de zi pentru persoane cu autism „Sfinţii Cosma și Damian”, ce aparține de Fundația „Episcop Melchisedec” - filiala Bacău. Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea capacității de autoreglare a sistemelor senzoriale la copilul cu autism și alte tulburări de dezvoltare și adaptare a sa la mediul înconjurător. Printre rezultatele obținute în cadrul proiectului amintim:

  • o sală de integrare senzorială înființată;

  • 30 de copii diagnosticați cu tulburare pervazivă de dezvoltare sau alte tulburări de dezvoltare s-au înscris pentru a avea acces la terapii de integrare senzorială;

  • trei workshop-uri “Jurnal de terapie“ pentru informarea comunităţii despre existența camerei de integrare senzorială și constientizarea importanței acestei intervenții;

  • 50 de specialiști și părinți/aparținători ai copiilor cu autism au participat la workshop-urile de informare.

Accesul copiilor la terapii de integrare senzorială va îmbunătății în primul rând calitatea vieții copiilor diagnosticați cu autism, tulburări de dezvoltate sau desincronizare senzorială. Amintim că în perioada 14 – 28 septembrie 2018, în cadrul Centrului „Sfinţii Cosma și Damian” din Bacău au avut loc trei workshop-uri de informare a comunității despre existența camerei de integrare senzorială. Astfel s-a urmărit conștientizarea importanței acestui tip de intervenție, adresat părinților copiilor cu autism și membrilor familiilor lor, dar și altor persoane din comunitate. Workshop-urile au fost susținute de către terapeuții centrului psihologul Andreea Bârzu și terapeutul ocupațional Cornelia Mariana Gruia.

Citește despre: