Protos. Nathanael Neacşu, doctor în Teologie al Facultăţii de Teologie a Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic

Arhiepiscopia Iaşilor

Protos. Nathanael Neacşu, doctor în Teologie al Facultăţii de Teologie a Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic

În data de 18 martie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic a avut loc susţinerea în şedinţă publică a tezei de doctorat „Persoană şi comuniune în teologia părintelui Dumitru Stăniloae“, elaborată de protos. Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La final, candidatul a primit titlul de doctor în Teologie, cu calificativul „Summa cum laude“/ „Excelent“  (άριστα).

Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Tesalonic a găzduit în data de 18 martie 2014 un eveniment academic remarcabil, prilejuit de susţinerea, în şedinţă publică, a tezei de doctorat cu titlul „Persoană şi comuniune în teologia părintelui Dumitru Stăniloae“, aparţinând părintelui protosinghel Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Preşedintele comisiei de doctorat a fost prof. univ. dr. Hrisostomos Stamoulis, titularul catedrei de Teologie dogmatică şi decanul Facultăţii de Teologie din Tesalonic (secţia Teologie), iar conducătorul ştiinţific a fost prof. univ. dr. Gheorghios Martzelos, de asemenea profesor de Teologie dogmatică. Referenţii tezei de doctorat au fost pr. prof. univ. dr. Vasileios Kalliakmanis, prof. univ. dr. Anestis Keselopoulos, prof. univ. dr. Ioannis Kourempeles, prof. univ dr. Fotios Ioannidis şi conf. univ. dr. Stylianos Tsompanidis.

 „Teza de doctorat şi-a propus evidenţierea şi analiza sistematică a ideii teologice principale a gândirii creatoare a părintelui prof. Dumitru Stăniloae. Tema teologică centrală a scrierilor acestuia este aceea a persoanei şi a comuniunii. Întreaga sa operă teologică se articulează şi gravitează în jurul realităţii persoanei, ce nu poate fi concepută în afara comuniunii şi a relaţiei de iubire cu celelalte persoane“, a subliniat protos. Nathanael Neacşu, în cadrul prezentării.

După prezentarea tezei de doctorat făcută de candidat, a urmat citirea referatelor membrilor comisiei şi dezbaterea temei. În cadrul susţinerii, membri comisiei au arătat dificultatea şi complexitatea demersului teologic propus de autorul lucrării, precum şi noutatea şi contribuţia cercetării în planul studiilor teologice. Au urmat aprecierile şi observaţiile inerente făcute pe seama tezei.

La finalul şedinţei, părintelui protosinghel Nathanael Neacşu i s-a acordat titlul de doctor în Teologie, cu calificativul „Summa cum laude“. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească depus de noul doctor în Teologie, ceremonie care a avut loc în sala de şedinţe a Rectoratului Universităţii „Aristotel“.

Părintele protosinghel Nathanael Neacşu este autorul mai multor studii de specialitate dintre care amintim: Η πολιτεία των αγγέλων-θεολγικη în Γρήγόριος ο Παλαμάς 819/ 2007, Δόγμα και οντλογία/νπόσταση στην θεολογία του πατρός Στανιλοάε Γρηγόριος ο Παλαμάς 821/ 2008, „Politeia îngerilor şi îndumnezeirea omului. Angelologie teologică şi cosmologie în procesul spiritual de sfinţire al fiinţei umane“, Revista Teologică, nr. 1/2008, „Theologia mystica. Taina Bisericii ca taină a lui Hristos şi viaţa spirituală a omului“,  Revista Teologică, nr. 4/2008, „Principiul ipostatic în teologia mistică ortodoxă, viziunea şi contribuţia originală a părintelui arhim. Sorfonie Saharov“,  Ortodoxia, nr. 2/2009, „Η θεολογική γνωσιολογία ωϚ θέωση κατά τον Γρηγόριο τον Παλαμα”, Γρηγόριος Παλαμάς, martie-aprilie 2009, „Premise teologice şi conotaţii practice cu privire la Taina Sfântului Maslu“, Altarul Banatului, Nr. 7-9 iulie-septembrie 2012, „Teologia întrupării/înomenirii Logosului dumnezeiesc în imnografia liturgică a Bisericii Ortodoxe“, în vol. „Teologie ca vocaţie eclezială, pastoral-misionară şi dimensiunea sa academică“, Ed. Astra Museum, Arad, 2012.

Citește despre: