Protosinghelul Grigorie Benea

Protosinghelul Grigorie Benea

Protosinghelul Grigorie Benea

S-a născut la 21 octombrie 1982 la Dej, județul Cluj.

Absolvent, în anul 2005, al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lucrarea de licență este publicată la Editura Renașterea (Cluj-Napoca, 2006), cu titlul: „Viețile Sfinților Ortodocși din Apus. Sfinții Insulelor Britanice”. Masterat (2006) în cadrul aceleiași Facultăți, secția Teologie și Cultură. În anul 2015 obține titlul de doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic, cu lucrarea în limba greacă: „Duhul Sfinților Părinți în închisorile politice din România. 1941-1989”. Lucrarea este în curs de publicare la Editura „Orthodoxos Kypseli” din Tesalonic. Publică în diverse reviste teologice și culturale...

+  vezi mai mult

S-a născut la 21 octombrie 1982 la Dej, județul Cluj.

Absolvent, în anul 2005, al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lucrarea de licență este publicată la Editura Renașterea (Cluj-Napoca, 2006), cu titlul: „Viețile Sfinților Ortodocși din Apus. Sfinții Insulelor Britanice”. Masterat (2006) în cadrul aceleiași Facultăți, secția Teologie și Cultură. În anul 2015 obține titlul de doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic, cu lucrarea în limba greacă: „Duhul Sfinților Părinți în închisorile politice din România. 1941-1989”. Lucrarea este în curs de publicare la Editura „Orthodoxos Kypseli” din Tesalonic. Publică în diverse reviste teologice și culturale articole pe teme hagiografice sau legate de detenția politică. Traduce articole din limbile engleză și greacă, parte din ele reunite în volumul Protopr. Teodor Zisis, „Urmând dumnezeieștilor Părinți. Eseuri asupra tradiției patristice”, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2016.

În anul 2002 înființează Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Dej, pe care o coordonează până în prezent, în calitate de duhovnic.

În anul 2006 este tuns rasofor și hirotonit ierodiacon la Nürnberg, pentru Mitropolia Ortodoxă a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. În 2007 devine viețuitor al Mănăstirii Nicula, fiind tuns călugăr și hirotonit ieromonah în anul 2010. Începând cu anul 2017 este desemnat coordonator și responsabil pentru proiectul „Memorialul Gherla”, inițiat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin intermediul Mănăstirii Nicula.

-  vezi mai puțin

Părintele Gheorghe Calciu

Părintele Gheorghe Calciu rămâne, prin toată viața sa, un reper de bucurie, de bunătate, de jertfă, de credință, de pătimire, care a...