PS Antonie: „Indiferent care este boala, vindecarea vine de la Dumnezeu”

Duminică, 1 august 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Brânzeni, rn. Edineţ (preot paroh Victor Ambros). În cuvântul său, rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum).

Referindu-se la cuvintele, „văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!”, PS Antonie, între altele a spus: „Vedem din Evanghelie cât de important este să avem pe cineva care să se roage pentru noi. Credinţa celor apropiaţi ne poate aduce vindecarea. Slăbănogul nu a cerut să fie vindecat. Poate nici nu putea, din cauza bolii, să articuleze dorinţa sa de a se însănătoşi, însă vindecarea i-a venit ca rezultat al credinţei prietenilor care l-au adus la Iisus. Credinţa şi dragostea celor apropiaţi l-au vindecat pe slăbănog. Este mare binecuvântate ca cineva să se intereseze de sănătatea noastră. Dar indiferent cine intervine pentru noi - rude, prieteni, apropiaţi, sau noi ne rugăm cu puterile noastre - vindecarea ne-o dă Dumnezeu. Indiferent care este boala, vindecarea vine de la Dumnezeu. El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. Să avem grijă de sănătatea noastră, care este darul lui Dumnezeu, dar să fim atenţi şi la sănătatea semenilor noştri şi să ne rugăm pentru ei”.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Victor pentru invitaţia de a reveni în mijlocul comunităţii din Brânzeni, apreciind dragostea pentru adevăr şi curajul părintelui de a se împotrivi unei structuri eclesiastice necanonice. Părintele Victor i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Brânzeni şi cu alte ocazii.

PS Antonie i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur în contextul noului val al molimei de Covid-19. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Date importante: Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Brânzeni, rn. Edineţ a aderat la Biserica canonică din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei - în toamna anului 2020. PS Antonie a slujit pentru prima dată în mijlocul comunităţii din Brânzeni în data de 28 februarie 2021. Atunci, PS Antonie le-a explicat celor prezenţi de ce Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei nu este canonică în acest spaţiu şi de ce este firesc ca preoţii, împreună cu păstoriţii lor, să adere la Mitropolia Basarabiei.

PS Antonie a mai vizitat satul Brânzeni, în data de 2 mai 2020, când satul era plasat în carantină. Atunci PS Antonie a dus un lot de ajutoare pentru beneficiarii Internatului Psihoneurologic din satul Brânzeni (director Vasile Pascari) şi pentru câteva familii nevoiaşe din sat. Din cauza carantinei darurile au fost lăsate la marginea localităţii.

Sursa: Facebook / Episcopia de Bălți

Ultimele din categorie