PS Ignatie, la Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”: „Muzica are darul deosebit de a ne desprinde de tot ceea ce ne fură libertatea spirituală, și a ne transpune într-o viaţă autentică”
În seara zilei de duminică, 20 august 2023, în Centrul civic al Vasluiului, a avut loc a III-a ediție, cu caracter internațional, a Festivalului de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”. Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Episcopia Hușilor și Centrul Cultural Județean Vaslui au fost organizatorii acestui eveniment de excepție. Manifestarea s-a derulat sub egida Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Festivalul a avut loc în aer liber, pe scena amenajată în Centrul civic, și a început la ora 19.00. Toți iubitorii muzicii corale, religioase și laice au avut șansa întâlnirii unor formații corale de excepție.
În deschiderea evenimentului, Părintele Episcop Ignatie a amintit că unul din rolurile muzicii de calitate este libertatea spirituală pe care ne-o oferă:
Primul loc din Sfânta Scriptură, unde este specificat cuvântul „cântare” sau „imn” este în Cartea Ieșirii, capitolul 15, după un eveniment marcant, care a rămas în memoria colectivă religioasă a poporului evreu. Este vorba despre evenimentul trecerii prin Marea Roșie, care are o semnificaţie aparte pentru orice evreu. Ni se spune că, imediat după trecerea prin Marea Roșie, evreii au început să cânte de bucurie. Poporul evreu, trecând prin Marea Roșie, a scăpat de sclavia impusă de poporul egiptean, și a devenit un popor liber; cu alte cuvinte, au intrat într-o viaţă liberă și autentică.
Muzica are darul deosebit de a ne desprinde de tot ceea ce ne fură libertatea spirituală, și a ne transpune într-o viaţă autentică.
Vă spuneam anul trecut că orice sunet se naște din tăcere și se pierde în tăcere – aceasta o știu cel mai bine muzicienii. Muzica ne transpune în liniște. Așa cum evreii, cântând, s-au bucurat de darul unei vieţi autentice și al libertăţii, la fel vom trăi și noi, în această seară, această libertate și un moment de plenitudine a unei vieţi spirituale autentice.
În încheiere, Preasfinţia Sa a citat un text, regăsit în cartea intitulată Muzica în inima fascinaţiei, semnată de Elizabeth Sombart, în care un autor din secolul al XV-lea enunță calitățile muzicii:
«Muzica este o semidisciplină, care îi face pe oameni mai răbdători și mai blânzi, mai modești și mai rezonabili. Ea este un dar al lui Dumnezeu, și nu este al oamenilor. Cu ea (cu muzica), uităm mânia și toate viciile. Din această cauză, sunt pe deplin convins, și nu-mi e teamă să o spun, după teologie, nicio artă nu poate fi egalată cu muzica. Muzica este balsamul cel mai eficace, pentru a calma, pentru a bucura și a însufleţi inima celui care este trist, a celui care suferă. Ea este un factor de echilibru, care îi face pe oameni mai blânzi, mai binevoitori, mai modești și mai rezonabili. Trebuie neapărat să se păstreze muzica în școli. Trebuie ca un institutor să știe să cânte. Tineretul trebuie obișnuit cu această artă, căci ea îi face pe oameni buni, rafinaţi și apţi pentru tot.»
Să ne bucurăm de muzică, să căutăm liniștea, și am nădejdea că, după câteva ceasuri de muzică pentru suflet, vom deveni și noi, conform textului citat, „mai rezonabili, mai modești, mai binevoitori și mai buni.
La final, Ierarhul Hușilor a mulţumit domnului Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Judeţean Vaslui care, împreună cu echipa sa, a avut ideea de a reloca acest festival, de la Puiești (localitatea natală a compozitorului Gheorghe Cucu) la Vaslui, pentru a-i da o altă anvergură și un alt conţinut, ca, în felul acesta, portretul marelui compozitor să fie adus, cu mai multă pregnanţă, în atenţia publicului larg.
De asemenea, a mulţumit tuturor corurilor – atât celor din străinătate, cât și celor din ţară – care au răspuns invitaţiei Consiliului Judeţean Vaslui și Episcopiei Hușilor.
Invitații ediției din acest an au fost primiți, cu multă bucurie și încântare, de un public numeros. Au evoluat, pe scena festivalului: Corala Armonia din Constanța, solista Maria Coman, Corul Cantilena din Lituania, Grupul Agia Skepi din Grecia, Corul Apulum din Alba Iulia, Corul Dignus Est din Vaslui, Grupul psaltic Sfânta Mare Muceniță Chiriachi al Catedralei Episcopale din Huși, și Corala Fantasia din Vaslui. Din repertoriul formațiilor prezente nu au lipsit compoziții ale lui Gheorghe Cucu, alături de piese religioase, folclorice și patriotice.
Sursa: episcopiahusilor.ro