PS Macarie a sfințit crucile noii biserici românești din Viena

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

PS Macarie a sfințit crucile noii biserici românești din Viena

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, crucile noii biserici românești din Viena au fost sfințite duminică, 20 octombrie, de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul român al Europei de Nord, în cadrul slujbei Vecerniei, pe șantierul bisericii.

La eveniment au participat numeroși credincioși, precum și un impresionant sobor de preoți și diaconi veniți de aproape sau mai de departe: pr. vicar dr. Nicolae Dura, pr. Emanuel Nuțu (coordonator al proiectului), pr. Alexander Lapin, pr. Iulian Florea (Suceava), pr. Visarion Ipati (Klagenfurt), pr. Catalin Soare (St. Pölten), pr. Răzvan Gască (Wr. Neustadt), diac. Sorin Sîplăcan (Stockholm), diac. Marian Toșu.

Preasfințitul Părinte Macarie a explicat, în cuvântul său, motivul pentru care crucile alese pentru a străjui turlele bisericii vieneze reprezintă un omagiu adus satului românesc:

„Nu întâmplător a fost aleasă Crucea Patriarhală în Anul omagial al satului românesc deoarece această cruce își are obârșia în zona tradițională a Năsăudului, unde primul patriarh al României, Miron Cristea, s-a inspirat dintr-o cruce din arta țărănească. Este o cruce care se multiplică la infinit, se înlănțuie la infinit prin alte cruci și cred că aceasta este viața noastră în toată profunzimea ei duhovnicească, deoarece nu ne purtăm singuri crucea. Așa cum Hristos a fost ajutat de Simon din Cirene în purtarea crucii, așa și noi ne purtăm unii altora această cruce a vieții”.

Răspunsurile la slujba Vecerniei au fost date de Corala „Sfântul Ștefan cel Mare” a noii biserici, condusă de tânărul dirijor Sebastian-Eugen Pasaniuc.

„Am trăit un eveniment duhovnicesc mult așteptat de toți ctitorii acestui proiect românesc de suflet din capitala Austriei, pentru că el anunță faptul că, în curând, biserica va primi acoperișul pe care vor străluci crucile, semnul biruinței lui Hristos și stindardul creștinătății și care vor străjui, veghea și apăra comunitatea noastră. Privindu-le, vedem în ele semnul biruinței, biruința asupra ispitelor, greutăților întâmpinate și care vor mai veni în calea realizării acestui mare și greu proiect, zorii biruinței noastre ca și comunitate, dar și chemarea spre iubire jertfelnică a tuturor celor care înțeleg importanța zidirii acestei biserici pentru românii din Viena și nu doar”, a transmis pr. Emanuel Nuțu.

Sursa: Biserica Ortodoxă Româna din Viena

Citește despre: