PS Nichifor Botoșăneanul, la hramul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi”: „Viața sfinților ierarhi ne este pusă înainte ca semn de însuflețire”

Arhiepiscopia Iaşilor

PS Nichifor Botoșăneanul, la hramul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi”: „Viața sfinților ierarhi ne este pusă înainte ca semn de însuflețire”

Duminică, 30 ianuarie 2022, biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de domnitorul Vasile Lupu, și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie oficiată în cinstea „Treimii de Arhierei” a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ieșenii care au participat în aceste zile la hramul așezământului ridicat de Domnitorul Moldovei Vasile Lupu s-au bucurat duminică, 30 ianuarie, de prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, cel care până anul trecut, timp de aproximativ 13 ani, a fost stareț al mănăstirii.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar a menționat că viața noastră trebuie să fie precum viața Sfinților Trei Ierarhi, trăită în Dumnezeu:

În mod deosebit, este o zi de sărbătoare pentru această sfântă biserică, pentru toate bisericile care îi au ca ocrotitori, precum și pentru învățământul teologic din toate eparhiile, pentru că Sfinții Trei Ierarhi sunt pentru teologii ce sunt în formare, dar pentru noi, toți creștinii, sunt semne pe care Dumnezeu le-a pus ca să înțelegem că adevărata cunoaștere – care dă viață și hrănește- este cunoașterea lui Dumnezeu, iar acest lucru este cu putință încă din această viață. Această cunoaștere nu este doar o cunoaștere abstractă, nu doar o teologie pe care o înveți ca pe o știință. Ea devine adevărată cunoaștere dacă este dublată de o viață potrivită cuvântului lui Dumnezeu, care schimbă viața omului oricare ar fi împrejurările în care acesta trăiește și care, pe bună dreptate, îl ridică pe om deasupra grijilor și suferințelor, care sunt inerente oricărui timp istoric în care vom trăi, împlinindu-se în acel om orice cuvânt pe care Domnul Hristos l-a spus: «Fericiți sunt toți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el». De aceea ne aplecăm asupra vieții lor, vedem acest cuvânt împlinindu-se în viața lor. Vedem o viață bogată, vedem o viață în care Dumnezeu împlinește cuvântul spus cândva de psalmist «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi». Dumnezeu vrea să își arate puterea Sa în fiecare din noi, pentru că nu toți avem chemarea pe care a avut-o Maica Domnului, sau Sfântul Ioan Botezătorul, sau Sfântul Ioan Gură de Aur, dar toți suntem chemați, precum toți sfinții, să alegem a trăi viața cu Dumnezeu, a crede în Dumnezeu și să îl cunoaștem mai adânc.

La final, după cuvântul de mulțumire rostit de părintele stareț Elisei Nedescu, credincioșii au fost binecuvântați de Părintele Episcop-vicar.

Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu între anii 1637-1639, ca necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină. În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință. Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Citește despre: