PS Petroniu, către pelerinii de la Nicula: „Să arătăm familiei că suntem mai buni după ce ne întoarcem de la mănăstire”

Joi, 13 august 2020, pe altarul de vară de la Mănăstirea Nicula, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul manifestărilor religioase dedicate hramului așezământului monahal.

Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, eclesiarhul Mănăstirii Nicula, protosinghelul Calinic Stupinean, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, arhidiaconul Ionică Torcoș, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Savaot”.

La final, Preasfinţitul Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să continue acasă și-n societate urcușul duhovnicesc pe care-l fac în aceste zile.

„Să ne întoarcem acasă dovedind familiei că suntem mai buni după ce am venit de la mănăstire!”, a spus Episcopul Sălajului în predica rostită joi, 13 august, la așezământul monahal.

Ierarhul a arătat că doar citind Sfânta Scriptură, urmând exemplul de smerenie al Sfintei Fecioare Maria și practicând rugăciunea, oamenii își pot schimba viața și devin buni creștini.

„Să urmăm pildele din Sfânta Scriptură, să nu ne lăsăm influențați în această viață de oamenii care vor să ne atragă în rătăcirea lor. Să ne rugăm la Dumnezeu să trecem peste această pandemie, pentru că atunci când se înmulțesc relele, Dumnezeu îngăduie aceste încercări”.

Episcopul Sălajului le-a vorbit pelerinilor și despre Maica Domnului, ca model de rugăciune și smerenie pentru toate femeile creștine.

„Maica Domnului a fost primul om care s-a îndumnezeit, cea mai curată ființă umană de pe pământ, de aceea Fiul lui Dumnezeu s-a născut din pântecele ei preacurat”, a arătat ierarhul. De asemenea, a precizat că „există mai multe cupluri cu viață curată care nu au putut să aibă copii, dar care după multă stăruință în rugăciune au avut copii care au schimbat istoria lumii. Părinții Fecioarei Maria au fost un astfel de cuplu”.

În final, ierarhul le-a spus pelerinilor veniți la hramul mănăstirii Nicula că „Faceți tot ceea ce vă va spune El” este rugămintea pe care o avem de la Maica Domnului, valabilă pentru noi toți.

Slujba a fost oficiată în prezența a sute de pelerini, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

Ultimele din categorie