PS Sofian Brașoveanul, la Iași: „A fi pro-viață înseamnă a ține seama de rânduiala lui Dumnezeu”

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români filiala Iaşi a organizat ieri seară, de la ora 18.30, cea de-a doua conferinţă din Postul Sfintelor Paşti.

În contextul lunii martie, cunoscută drept luna pentru viață, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Germaniei, Austriei si Luxemburgului, a susținut prelegerea cu titlul „A fi pro-viață înaintea lui Dumnezeu și a societății”, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iași.

În debutul întâlnirii, PS Sofian a explicat titlul și tema conferinței, precum și semnificațiile sale duhovnicești:

„A fi pro-viață înseamnă a ține seama de rânduiala sau de poruncile lui Dumnezeu, pe care știm că părintele Rafail Noica le-a numit «spovedania lui Dumnezeu, făcută omului». Eu le-aș numi, parafrazând învățăturile lui Neagoe Basarab, sfaturile lui Dumnezeu-Tatăl către fiul său – omul. Așadar, a fi pro-viață înseamnă a ține cont de aceste sfaturi care ne călăuzesc spre susținerea vieții. Toate rânduielile pe care Dumnezeu le-a dat de-a lungul istoriei și care au variat pe măsura capacității de înțelegere a omului, constituie ceea ce Dumnezeu a vrut să-i spună omului în diferitele epoci istorice, pentru ca omul să fie susținut în viață și nu doar atat, ci să aibă viață din belșug […]. A fi pro-viață înseamnă, în egală măsură, folosirea mijloacelor societății dintr-un anumit timp – ale societății democratice, în cazul nostru – pentru apărarea vieții și a cadrelor în care viața se poate dezvolta, dar într-un mod creștinesc, adică având respect și înțelegere față de alteritate”, a subliniat ierarhul.

Finalul întâlnirii a luat forma unui dialog liber între invitat și tânărul auditoriu. Ce reprezintă viața de familie? Care este rolul familiei în contextul lumii moderne? Cum afectează tehnologia viața copiilor și a tinerilor? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care PS Sofian Brașoveanul a oferit răspuns.

Conferinta a fost transmisă LIVE pe Facebook și YouTube și s-a bucurat de un interes deosebit din partea celor care au urmărit-o. (Click aici pentru înregistrarea integrală: „A fi pro-viață înaintea lui Dumnezeu și a societății”  Preasfințitului Sofian Brașoveanul.)

***

Pe parcursul lunii martie, departamenul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a desfășurat o serie de activități în județele Iași, Botoșani și Neamț, activități care au culminat cu organizarea Marșului pentru Viață, simultan în 500 de localități din România și Republica Moldova, pe data de 23 martie 2019. Tema acestor activități Unic din prima secundă – este o referință la unicitatea fiecărei persoane umane, din momentul creării ei de către Dumnezeu.

De la același autor

Ultimele din categorie