PS Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul poetului Mihai Eminescu

15 Ianuarie 2020 15:25 Arhiepiscopia Bucureştilor

La împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul poetului național din Cimitirul Bellu.

Parastasul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată în capela cimitirului bucureștean.

La final au fost depuse coroane de flori ca omagiu adus „Luceafărului poeziei românești”, iar mai mulți elevi de la Școala Internațională din București au rostit poezii din opera lui Mihai Eminescu, în mai multe limbi străine.

„În acest an, pe care Biserica noastră îl consacră pastoraţiei părinţilor şi copiilor, dar şi filantropilor români, se cuvine să amintim faptul că mama poetului Mihai Eminescu a avut o deosebită grijă pentru educaţia fiilor ei, în condiţiile în care familia a trecut prin multe încercări. Ea şi‑a ajutat copiii să plece cu burse nu doar în ţară, ci şi dincolo de horatele ei, aşa cum a fost şi cazul lui Mihai Eminescu. Astfel, el a învăţat din dragostea părinţilor, iar părinţii au primit dragostea copiilor. Versurile închinate mamei, cuvintele pe care le‑a rostit mereu arată cât de mult contează ca părinţii să arate dragostea lor copiilor, iar copiii să răsplătească această dragoste. În ceea ce‑i priveşte pe filantropii români, bunicul său din partea mamei, Vasile Iuraşcu, a fost un mare filantrop. El a contribuit la construirea bisericii de la Ipoteşti, precum şi a unei case pentru călugăriţele de la Mănăstirea Agafton. Puţini ştiu că marele poet provine dintr‑o familie care a dat Bisericii mai mulţi monahi, şaşe dintre fraţii mamei lui îmbrăţişând această chemare. Biserica îl cinsteşte pe Mihai Eminescu pentru că şi el a cinstit Biserica şi pe Cuvântul lui Dumnezeu Care S‑a făcut trup şi a Cărui slavă s‑a revărsat peste toţi, deopotrivă”, a spus Preasfinţia Sa.

Sursa: basilica.ro / ziarullumina.ro

Ultimele din categorie