Punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Gleisdorf – Austria

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Gleisdorf – Austria

În ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, IPS Părinte Mitropolit Serafim, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din întreaga Austrie, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie și Dumnezeiasca Liturghie pe amplasamentul viitoarei biserici din Gleisdorf, districtul Weiz, landul Steiermark. În landul Steiermark (Stiria), în care viețuiesc, potrivit statisticilor, aproximativ 23.000 de români de diferite confesiuni, își desfășoară activitatea un număr de șase parohii (Graz, Knittelfeld, Gleisdorf, Bruck an der Mur, Voitsberg, Trieben/Liezen).

La slujba arhierească a participat un număr foarte mare de credincioși. La ceremonia religioasă au luat parte și reprezentanți ai Bisericii Copte creștine din Graz în persoana preotului Elkommos Yakaria Hanna și a dl. Ing. Amir Naquib Istfanous (responsabil cu relațiile interconfesionale), precum și noul primar al localității St. Ruprecht an der Raab, dl. Franz Nöhrer. Tânărul edil al localității pe raza căreia va fi ridicată viitoarea biserică abia și-a început mandatul, aceasta fiind prima manifestare publică la care a participat în această calitate de înalt funcționar. Pentru creștinii ortodocși români, gestul domniei sale reprezintă un frumos semn de apreciere a acestui proiect deosebit.

Parohia Gleisdorf cu hramurile „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Ierarh Ruprecht de Salzburg (+718)” a fost înființată oficial în ianuarie 2019, după ce funcționase o vreme ca filie a Parohiei Ortodoxe Române din orașul universitar Graz. Părintele paroh, Cătălin Horvath, a reușit, într-o scurtă perioadă de timp, având sprijinul enoriașilor săi, să achiziționeze un teren cu o suprafață de 2800 metri pătrați, într-o zonă liniștită și accesibilă.

Proiectul viitoarei biserici, concepută pentru a primi la sfintele slujbe un număr de 300 de credincioși, include și un centru parohial pentru nevoile pastoral-misionare și sociale ale comunității.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei dirijat de dl. Sandu Cote, iar la momentul chinonicului au interpretat pricesne părintele Alin Buliga, proaspăt hirotonit și renumiții colindători din localitatea Bârsana, Maramureș, conduși de părintele Marcel Oprișan. Au fost momente deosebite de liniștire și de detașare „de grija cea lumească” trăite în cadrul dumnezeieștii slujbe, ținând cont de agitația dimprejur cauzată de pregătirile pentru sărbătoarea Floriilor conform calendarului gregorian, a vacanței de Paști pentru elevii din Austria și a vremii deosebit de favorabile.

În cuvântul de învățătură, ierarhul nostru a evidențiat în linii mari viața sfintei cuvioase Maria Egipteanca. Pornind de la exemplu vieții acesteia, a constatat cu amărăciune că foarte mulți tineri și foarte multe cupluri trăiesc în păcate trupești care îi împiedică pe aceștia să aibă o viață conjugală echilibrată și să acceadă la darurile duhovnicești revărsate de harul dumnezeiesc în inimile curate (dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, credincioșia, blândețea, înfrânarea, curăția…, cf. Galateni 5, 22). În continuare, a arătat că oricine este căzut sub stăpânirea patimilor de orice fel, are posibilitatea, în și prin Biserică, să se ridice din ele prin pocăință, post, rugăciune și milostenie.

Revenind la importanța bisericii în viața credincioșilor, ierarhul a afirmat că nu este posibil a se trăi o viață creștinească fără participarea la viața Bisericii, „stâlp și temelie a adevărului” (cf. 1 Timotei 3, 15). Biserica reprezintă locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu, ne pocăim de greșelile noastre și dobândim harul dumnezeiesc prin intermediul Sfintelor Taine. De aceea, lucrarea de înălțare a unui nou locaș de cult reprezintă un obiectiv deosebit de important pentru mântuirea credincioșilor, iar cei care contribuie după posibilități demonstrează că înțeleg să se îngrijească mai ales de câștigarea vieții celei veșnice, depășind nivelul unei existențe materiale efemere, limitate și imperfecte.

Părintele paroh Cătălin Horvath, care a împlinit în această zi frumoasa vârstă de 36 de ani, a mulțumit la final Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim pentru binecuvântarea și susținerea permanentă, preoților colegi, în frunte cu părintele consilier eparhial Emanuel Nuțu, dar și celorlalți protoierei, unii veniți de la distanțe foarte mari în această perioadă solicitantă a Postului Mare. Nu în ultimul rând, a mulțumit credincioșilor care îi stau necondiționat alături în realizarea acestui proiect.

La final, toți participanții au fost invitați la o agapă pregătită cu multă dăruire de credincioasele parohiei.

Toți cei doritori să sprijine construirea acestui nou locaș de cult, o pot face prin donații la: Rumän. Orth. Kirche Gleisdorf, IBAN: AT11 1200 0100 2611 9213, Referință: Donație construcția bisericii.

Pr. Cătălin Florin Soare, St. Pölten

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: