Punerea pietrei de temelie a viitorului Centru Rezidențial pentru copii și bătrâni „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”
În după-amiaza zilei în care este prăznuită Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2022, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a locului în care va fi ridicată biserica Centrului Rezidențial „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din comuna Mănăstirea Humorului. Proiectul, demarat de Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin Fundația „Anastasie Crimca”, își propune să vină în întâmpinarea copiilor cu nevoi speciale, a bătrânilor părăsiți sau a celor aflați în nevoie.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, slujba de sfințire a locului în care va fi construit centrul a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și reprezentanți ai Centrului Eparhial, între care Pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar, pr. Dan Gheorghiță, consilier eparhial – Serviciul Intern de Prevenire și Protecție, și pr. Tiberiu Bardan, director al Fundației „Anastasie Crimca”.
La eveniment au participat numeroși credincioși din țară și din străinătate, reprezentanți ai autorităților locale, precum și maici de la Mănăstirea Humorului.
Inițiativa se bucură și de susținerea credincioșilor din diaspora, Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Hoogstraten, Belgia, fiind aproape de pr. Gheorghiță Macovei, paroh și coordonator al proiectului social filantropic.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre faptul că Dumnezeu a rânduit ca de sărbătoarea închinată Maicii Domnului să fie sfințit un locaș așezat sub ocrotirea părinților acesteia, Sfinții Ioachim și Ana. Totodată, ierarhul a rostit un cuvânt de încurajare pentru toți cei care se implică în ridicarea așezământului.
Ne rugăm lui Dumnezeu ca începutul să fie binecuvântat. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe lucrători, să binecuvânteze pe ctitori, iar părintele Gheorghe și cu doamna preoteasă Maria, care au primit ascultare și s-au angajat la această biserică, dimpreună cu toți care veți dori să le fiți alături, să se bucure și să ne bucurăm cu toții, s-o vedem ridicată, frumoasă și gata ca o mireasă pentru a I-o da lui Dumnezeu. Și să fim și atunci, poate nu chiar în iarnă, dar cu sufletele pline de dragoste față de Dumnezeu, să fim și atunci la sfințire, când Dumnezeu le va așeza. Dar eu am credință în Dumnezeu că nu peste foarte mult timp va fi gata și biserica aceasta în care să se slăvească Dumnezeu, Maica Lui cea Preacurată și iată Sfinții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, cărora le este închinată această sfântă biserică.
Părintele Gheorghiță Macovei le-a mulțumit tuturor celor care s-au alăturat acestui proiect a cărui idee a luat naștere în urmă cu 12 ani.
Prin punerea pietrei de temelie și binecuvântarea locului a fost pus început bun unui demers menit să vină în sprijinul celor aflați în nevoie. Se dorește construirea unui centru rezidențial care să cuprindă biserică, spații de cazare pentru copii abandonați și pentru copii cu dizabilități, camere de zi dotate cu masă pentru servirea hranei, bucătărie dotată corespunzător pentru prepararea și conservarea hranei, bibliotecă, sală de lectură și arte plastice, cabinete dotate corespunzător și pregătite pentru terapie.
Potrivit coordonatorilor proiectului, Centrul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” va fi un serviciu de protecție de tip rezidențial pentru copii cu dizabilități și bătrâni, având o capacitate de 24 de locuri, care asigură copiilor pentru o perioadă găzduire, îngrijire, hrană, reabilitare, educație nonformală si informală, sprijin emoțional, consiliere și pregătire în vederea integrării sociale (centrul va derula diferite programe privind includerea socială a copiilor cu dizabilități în parteneriat cu școli din învățământul de masă). În cadrul centrului, copiii vor beneficia de asistență socială, medicală, religioasă, consiliere psihologică. În sprijinul educației, al formării și consolidării deprinderilor de viață independentă vor fi organizate diferite activități: culturale, de cunoaștere, de socializare etc. Centrul va asigura oportunități multiple de recreere, activități ludice, inițiere în folosirea computerului, exerciții fizice, dezvoltarea creativității și abilităților manuale și terapie logopedică care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor.
Cei care doresc să sprijine această lucrare, prin care vor primi alinare copii și vârstnici, o pot face prin donații în contul Fundației Anastasie Crimca: RO60 RNCB 0234 1704 5677 0001 RNCBROBU.