Raport de cercetare la Roma: Emigraţie şi siguranţă socială - cazul italian
În data de 26 martie, a avut loc la Roma o conferinţă legată de emigraţie şi integrare la care au participat pr. Gabriel Popescu (Torre Spaccata) şi pr. Bogdan Petre (Fonte Nuova), ca delegaţi din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
În cadrul conferinţei, s-a discutat despre oportunitatea formării profesionale a străinilor, despre condiţiile de muncă, despre asistenţa oferită familiilor străine, despre iniţiativele manageriale, despre importul notabil plătit anual de emigranţi institutelor de asigurări. Siguranţa socială trebuie să cuprindă şi să facă faţă nevoilor majore ce se pot verifica pe parcursul carierei de muncă, în caz de şomaj, în caz de majorarea numărului de familiali, invaliditate şi retragerea de la locul de muncă.
Utilitatea unui Raport statistic este evidentă întrucât oferă o analiză organică a migraţiilor în diferitele sale aspecte, oferind totodată un amplu suport de statistici, privind: fluxurile migratoare, lumea muncii, diferite nivele de integrare socială, contextele regionale.
Coordonatorul lucrărilor a fost Franco Pittau, IDOS – European Migration Network, Italia, care a dat cuvântul mai multor relatori la Auditorium din via Rieti 13 (RM). Episcopia Italiei a primit mai multe volume al celui de-al VII-lea Raport European referitor la emigraţia din Italia. Ar fi interesant de recuperat un alt volum: Osservatorio Romano sulle Migrazioni. Decimo Rapporto, în care se prezintă un cadru demografic, social şi cultural al emigranţilor şi de convivenţă a lor în diferitele părţi din Italia. Se observă o progresivă extindere a emigranţilor în zonele învecinate Romei, dar se observă prezenţa noilor generaţii în şcoli şi în societate; de asemenea, înfiinţarea unor asociaţii culturale; începerea unor activităţi economice din partea „străinilor”; forme de inter-cultură între italieni şi străini etc.
Raportul atinge şi tema economiei Italiei în raport cu emigranţii. Raportul are date şi statistici la zi şi explorează nivelul muncii, spaţiul culturii şi al religiosului. Dacă doriţi să aprofundaţi argumente referitoare la emigraţie şi problemele sale inerente, vă rugăm să consultaţi: Sezione Ricerche del “Portale per l'Integrazione dei Migranti” http://www.integrazionemigranti.gov.it; Rapporto Cnel sugli indici di integrazione http://www.cnel.it/; Rapporto Immigrati e Previdenza. Inps – IDOS http://www.inps.it/; Rapporto European Migration Network www.emnitaly.it şi dosarul de sinteză - la secţiunea Schede e Comunicati. Situl lor îşi propune a fi o bibliotecă on-line informatizată referitoare la emigraţie. (pr. Bogdan Petre, Sursa: episcopia-italiei.it)