Bishoy Nata'i Bushri Kamal – un ostaș care nu s-a lepădat de Cruce

29 Noiembrie 2015 22:41 Nicolae Pintilie Religia în lume

Speram cu toții ca situația fraților noștri din Egipt să se îmbunătățească după adoptarea noii constituții, care garantează libertatea de credință. Însă, sfârșitul lunii noiembrie aduce o nouă veste, despre încă un soldat creștin ucis în timpul efectuării stagiului militar.

După izbucnirea conflictului dintre forţele armate egiptene şi Frăţia Musulmană, în luna august 2013 s-a pus problema creării, de către comunitatea internaţională, a unei constituţii în Egipt. A fost nevoie, astfel, ca 80 de biserici creştine să fie distruse, pentru a se gândi o lege care să garanteze libertatea de credinţă şi să ocrotească minorităţile confesionale. În acest context, s-a ivit problema numărului de adepţi ai minorităţilor.

Fără a cere o statistică sau un raport din partea liderilor creştini din Egipt, autorităţile au raportat opt milioane de credincioşi aparţinând Bisericii Copte, Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei, Bisericii Apostolice Armene, Bisericii Copte Unite cu Roma. În realitate, există mai mult de 23 de milioane de creștini  în Egipt, dintr-o populaţie totală de aproape 90 de milioane, spune patriarhul Bisericii Copte, Tawodoros.

Cu toate că situația la nivel legislativ s-a ameliorat în Egipt, creștinii încă sunt persecutați. La început de septembrie 2015, jurnalistul Raymond Ibrahim vorbea despre mai mulți soldați din armata egipteană, care au fost uciși pentru faptul că au refuzat convertirea la islam. Ultimul dintre aceștia, despre care scriam în septembrie 2015, este Baha Saeed Karam. Un tânăr creștin soldat. Avea doar 22 de ani și lucra în cadrul armatei egiptene. Așa cum mărturisesc colegii, dar și preotul la care se spovedea, Baha fusese amenințat de mai multe ori pentru credința sa. I s-a cerut să se lepede și să îmbrățișeze religia musulmană. Deși nu au fost demersuri oficiale, se pare că toate acestea au fost acoperite de superiorii săi. Rezultatul refuzului de renunțare la credință s-a concretizat în patru răni de glonț primite în timp ce își desfășura munca la sediul batalionul său, în orașul Marsa Matruh. Deși a fost transferat la un spital din Alexandria, viața pământească a lui Baha nu a mai putut fi salvată.

Speram cu toții ca situația fraților noștri din Egipt să se îmbunătățească după adoptarea noii constituții, care garantează libertatea de credință. Însă, sfârșitul lunii noiembrie aduce o nouă veste, despre încă un soldat creștin ucis în timpul efectuării stagiului militar.

Bishoy Nata'i Bushri Kamal, un tânăr de doar 21 de ani, a fost găsit mort în unitatea militară din Cairo. Autoritățile egiptene vorbesc despre „circumstanțe misterioase”, însă comunitatea creștină, colegii de arme, chiar și cei musulmani vorbesc despre credința tânărului – nu s-a lepădat de Cruce, deși a fost forțat de mai multe ori.

De la același autor

Ultimele din categorie