Bucurie pentru creștinii din Irak – a fost eliberat părintele Teodor Boutros

21 August 2015 10:15 Nicolae Pintilie Religia în lume

Ultimele vești din Irak aduc, într-o mare de lacrimi, o rază de speranță. Așa cum anunța agenția de știri Al Jazeera, preluată apoi de numeroase surse occidentale, a fost eliberat preotul Tedor Boutros, slujitor al Bisericii Siriene Unite cu Roma. Părintele fusese răpit din luna iulie a anului 2015, timp de mai mult de o lună neștiindu-se nimic despre soarta sa. 

Devotamentul creștinilor ortodocși de limbă arabă ce aparțin istoricei Patriarhii a Antiohiei și a Întregului Orient a făcut ca aceștia să nu își părăsească bisericile și casele. Au existat chiar cazuri în care, cu prețul vieții, mic și mare au ieșit și au făcut zid viu în jurul bisericii și al cimitirului.

Creștinii irakieni, deși au avut posibilitatea să plece în Liban sau în Europa, nu au făcut-o. Cler și popor au rămas să înfrunte urgia luptătorilor Al Nusra – care au devenit, peste noapte, parte a Califatului Islamic. Așa am ajuns să vorbim despre zeci de mucenici, mii de răniți, biserici și mănăstiri vandalizate. Toate s-au întâmplat doar într-un singur an.

Nu mai sunt mulți, doar o mână de credincioși adunați în jurul preoților și a episcopilor. Nici aceștia nu au fost scutiți de urgia urii confesionale. Este cunoscut cazul celor doi episcopi răpiți din Siria, orașul Alep – despre care nici acum, la mai bine de un an, încă nu se știe nimic sigur.

Ultimele vești din Irak aduc însă, cu ele, într-o mare de lacrimi, o rază de speranță. Așa cum anunța agenția de știri Al Jazeera, preluată apoi de numeroase surse occidentale, a fost eliberat preotul Tedor Boutros, slujitor al Bisericii Siriene Unite cu Roma. Părintele fusese răpit din luna iulie a anului 2015, timp de mai mult de o lună neștiindu-se nimic despre soarta sa. Așa cum a confirmat și Arhiepiscopul Mario Dzenari la Radio Vatican, alături de cleric au mai fost eliberați încă șase creștini. Trăim, astfel, momente de bucurie și clipe de mulțumire aduse lui Dumnezeu de către întreaga comunitate creștină din Irak.

De la același autor

Ultimele din categorie