O nouă cale de dialog – Iranul, atent la problemele creștinilor din propria țară

18 Ianuarie 2016 14:06 Nicolae Pintilie Religia în lume

Dacă în Siria și Irak, comunitățile pot ajunge și la 10% din populația acestor țări, în Iran comunitatea creștină nici nu intră în statisticile oficiale. Însă, există familii creștine în Iran, majoritatea fiind sub ascultarea Bisericii Siriene Iacobite și a celei Caldeene. Acest fapt a fost scos în evidență și de agenția de presă iraniană Tayyar. Org. Cu prilejul sărbătorilor de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a vizitat o familie creștină din Teheran.

În leagănul creștinismului, în Orient, comunitatea ce slăvește pe Mântuitorul Iisus Hristos a fost pusă la încercare de vitregia istoriei. Cu toate greutățile, Biserica și-a păstrat fiii aproape de dumnezeiescul Altar, astăzi vorbindu-se de aproape  cinci milioane de creștini puși sub autoritatea Patriarhiei Ierusalimului și a Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, dar și sub câteva confesiuni necalcedoniene.

Dacă în Siria și Irak, comunitățile pot ajunge și la 10% din populația acestor țări, în Iran comunitatea creștină nici nu intră în statisticile oficiale. Însă, există familii creștine în Iran, majoritatea fiind sub ascultarea Bisericii Siriene Iacobite și a celei Caldeene. Acest fapt a fost scos în evidență și de agenția de presă iraniană Tayyar. Org. Cu prilejul sărbătorilor de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a vizitat o familie creștină din Teheran.

Vizita oficială a liderului musulman a fost legată de mulțumirea adusă familiei unui erou al revoluției iraniene din  anul 1970, Robert Lazar, ucis la doar 18 ani. „Noi ar trebui să mergem mână în mână, în scopul de a construi un nou Iran. În acest caz, nu există nicio diferență între un creștin și un musulman – toți suntem iranieni”, a declarat mama martirului iranian.

De la același autor

Ultimele din categorie