Petiţie online, în sprijinul fraţilor din Siria

28 Ianuarie 2014 14:27 Nicolae Pintilie Religia în lume

Noua iniţiativă comună speră să influenţeze puterile mondiale şi alte organizaţii guvernamentale şi inter-guvernamentale, pentru a se implica în protejarea minorităţilor religioase din Siria. În acest sens, a fost alcătuită o petiţie online, care poate fi semnată de oricine doreşte să ajute comunitatea creştină din Siria.

Jubilee Campaign SUA a anunţat crearea unei alianţe a creştinilor sirieni cu minorităţile islamice netolerate din Siria, în scopul reprezentării acestora la masa negocierilor pentru Conferinţa de la Geneva, care se va desfăşura la sfârşitul lunii ianuarie. Alianţa dintre sirienii creştini şi kurzi reprezintă un total de până la cinci milioane de cetăţeni din Siria, un sfert din populaţia ţării.

Noua iniţiativă comună speră să influenţeze puterile mondiale şi alte organizaţii guvernamentale şi inter-guvernamentale, pentru a se implica în protejarea minorităţilor religioase din Siria. În acest sens, a fost alcătuită o petiţie online, care poate fi semnată de oricine doreşte să ajute comunitatea creştină din Siria:

Dragi prieteni,

Eu sunt din Siria şi am nevoie de ajutorul vostru chiar acum. Peste 24 de ore, marile puteri se întâlnesc şi ar putea să oprească suferinţa noastră, dacă vor fi confruntaţi de cerinţele noastre concrete de încetare a focului, cerinţe susţinute de un milion de oameni din toată lumea.

Eu sunt din Homs, Siria - oraş aflat sub asediu - oraş în care copiii sunt torturaţi şi bombardaţi. Iadul pe pământ este chiar aici şi e greu să mai şi sperăm. Acum e momentul să profit de ocazie şi să cer ajutorul întregii lumi.

Peste 24 de ore şi pentru prima dată de când au început ostilităţile, marile puteri din spatele acestui război se întâlnesc să discute. Se spune că vor să audă cererile poporului sirian şi că vor să arate populaţiilor proprii că fac ceva în privinţa asta. Aşa că, pentru a avea „un loc la masă”, comisionăm un sondaj de opinie sirian şi organizăm o transmisiune în direct din Siria, pentru a fi siguri că cererile noastre – susţinute de un milion de alte voci din toată lumea, într-o cerere globală de încetare a focului – sunt prezentate negociatorilor.

Au trecut trei ani sângeroşi până să se organizeze conferinţa asta, iar acum avem doar câteva ore în care ne putem face auziţi. Dacă ne strângem suficiente voci care susţin încetarea focurilor şi apoi ne prezentăm curajoşi şi în număr mare pe ecran, la faţa locului, putem opri carnagiul.

De prea multă vreme lumea oscilează, timp în care copiii sunt măcelăriţi, zeci de mii sunt daţi dispăruţi, oraşe sunt bombardate în ruină şi 10 milioane de oameni, echivalentul populaţiei Greciei, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele. În sfârşit, părţile implicate se aşează la masa discuţiilor, dar dacă noi nu ne prezentăm cu cereri pentru umanitate, ei ar putea să se concentreze pe nemulţumiri de ordin geo-politic, nu pe soluţii reale pentru a opri teroarea.

În caz că nu e clar: acesta e un război asupra civililor. Regimul Assad nu doar a lansat bombe chimice peste comunităţi întregi, ci a pus asediu pe regiuni complete, precum cea în care locuiesc şi eu. Bombardează încontinuu şi nu permit aprovizionarea cu hrană. Familiile din oraşul meu sunt înfometate intenţionat, timp în care două puteri regionale, Iranul şi Arabia Saudită, trimit arme şi bani care susţin luptele pe ambele baricade. Aceste ţări au transformat o revoluţie populară paşnică, într-un război de coşmar, preluat de radicali. Casa mea e câmpul lor de luptă, iar populaţia e victimă. Şi, ambele subiecte vor fi pe masă, miercuri.

Nici mie nu-mi pică bine să susţin negocieri cu un regim de criminali de război, dar dacă nu susţinem discuţiile şi nu-i determinăm să oprească focurile acum, situaţia aceasta poate continua la fel, decenii întregi. Întâlnirea la nivel înalt este singura speranţă care se întrevede. Cu presiune suficientă, există o şansă să soluţionăm problema.

Acum, vă rog din nou să ne ajutaţi, să facem lumea să înţeleagă că majoritatea sirienilor vor hrană, măcar o noapte fără lunetişti şi un plan care să ne conducă spre pace şi democraţie.

Cu speranţă,

Echipa Avaaz

Cei care vor să ajute fraţii din Siria, pot completa petiţia aici.

De la același autor

Ultimele din categorie