Qadima Sa'a – biserica cu ceas din Mosul a fost distrusă de Învierea Domnului

În plină Sâmbătă Mare a fost luată cu asalt poate singura biserică creştină care mai stătea în picioare în oraşul irakian Mosul. Conform martorilor oculari citaţi de către site-ul Episcopiei Chaldeeane Răsăriteane de Bagdad şi Mosul, din construcţia ce data din anul 1872 nu a mai rămas mare lucru.

Drama creștinilor din Irak se prelungește, de la zi la zi. Dintr-o comunitate de aproximativ un milion de credincioși în anul 2000, astăzi Biserica creștină, prin toate confesiunile ei, numără  mai puțin de 300.000 de membri.

Alungați din satele lor, le-au fost confiscate casele și bisericile care, în mare majoritate, au devenit depozite de armament. Așa s-a întâmplat și cu mănăstirea Qadima din orașul irakian Mosul. Christian Post scria, în ediția din prima zi a lunii mai 2016, drama acestei mănăstiri istorice, aparținând Bisericii Chaldeene Răsăritene.

În plină Sâmbătă Mare a fost luată cu asalt poate singura biserică creştină care mai stătea în picioare în oraşul irakian. Conform martorilor oculari citaţi de către site-ul Episcopiei Chaldeeane Răsăriteane de Bagdad şi Mosul, din construcţia ce data din anul 1872 nu a mai rămas mare lucru.

Anass Hamzawi, jurnalist irakian, a completat informaţia conform Al Jazeera.com, arătând că distrugerea bisericii cu ceas din centrul Mosulului face parte dintr-o serie de atacuri asupra patrimoniului antic din provincia Ninive: „Ceasul din turnul bisericii a fost, pentru multă vreme, singurul reper pentru timp în întreaga regiune. Niciodată nu s-a stricat. Era un simbol pentru noi, o comoară. Oare câte comori va mai pierde Irakul şi, prin el, patrimoniul mondial?”.

De la același autor

Ultimele din categorie