Raphael Moussa – preot creştin ucis în Egipt, după Sfânta Liturghie

7 Iulie 2016 14:56 Nicolae Pintilie Religia în lume

„Persoane înarmate au fost responsabile de uciderea părintelui în vârstă de 46 de ani. Vina a fost scrisă de către ucigaşi pe un carton lăsat pe pieptul părintelui Raphael – a combătut islamul”.

Preoţia creştină, indiferent de locul sau cultura în care este astăzi practicată înseamnă, întâi de toate, jertfă. Fie că este vorba de renunţarea la confortul personal ori la timpul acordat familiei, preoţia înseamnă o renunţare la propria persoană, spre binele comunităţii.

Aşa stau lucrurile în toată lumea creştină, însă există locuri în lume în care preoţia şi demnitatea vieţii de preot te pot costa viaţa. O viaţă asumată pentru acei preoţi creştini din Siria, Irak sau Egipt, ţări în care a fi preot creştin înseamnă a fi ţintă sigură. De ce este aşa? Pentru că toate grupările islamiste doresc alungarea creştinilor din satele şi provinciile ţărilor amintite. Faptul că unii preoţi preferă să nu-şi părăsească bisericile, face ca în jurul lor să se închege comunitatea creştină. Credincioşii primesc un motiv în plus ca să lupte pentru păstrarea religiei lor în acele locuri în care, de 2000 de ani, candela credinţei nu s-a stins niciodată.

Deşi agenţiile de presă occidentale nu au fost receptive în a scrie despre drama comunităţilor creştine şi a acestor preoţi martiri, cazurile în care preoţii au fost ucişi sunt numeroase. În anul 2013 scriam despre durerea unei familii de preot din Siria. O imagine care a zguduit lumea - un preot al Bisericii Chaldeene Răsăritene, întors de la slujirea lui Dumnezeu, a găsit trupurile înjunghiate ale celor patru fii ai săi pe podea casei.

Cea mai recentă ştire legată de persecuţia creştinilor din ţările Orientului aduce în prin plan viaţa unui preot al Bisericii Copte din Egipt. Potrivit jurnalistului Raymond Ibrahim, dar şi BBC Midle East, părintele Raphael Moussa a mers în oraşul egiptean El-Arish pentru a sluji dumnezeiasca Liturghie pentru puţinii creştini din acea zonă.

La sfârşitul slujbei a mers să-şi ia de la un atelier auto maşina personală, care se defectase pe drumul spre El-Arish. Conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Bisericii Creştine Copte, Boulos Halim, „persoane înarmate au fost responsabile de uciderea părintelui în vârstă de 46 de ani. Vina a fost scrisă de către ucigaşi pe un carton lăsat pe pieptul părintelui Raphael – a combătut islamul”.

De la același autor

Ultimele din categorie