Religiile de pe pământ
Forumul Pew pentru Studierea Vieţii publice şi a Religieia realizat un studiu sociologic în 250 de ţări din întreaga lume în 2010. Rezultatele acestui studiu au fost făcute publice acum.
Conform studiului, creştinismul este religia cea mai răspândită în lume, cu 2,2 miliarde de credincioşi, adică 32% din totalul umanităţii.
Urmează apoi islamul cu 1,6 miliarde de adepţi, adică 23%. Există 1 miliard de oameni care nu au o afiliere religioasă, deşi cea mai mare parte a lor crede în Dumnezeu, însă nu sunt înregimentaţi într-o religie anume. Există 1 miliard de hinduşi (15% în lume), 500 de milioane de budişti (7%) şi 14 milioane de mozaici (0,2%). 400 de milioane de oameni practică religii populare sau tradiţionale, precum cele din Africa, China sau Australia.
Dintre creştini, 26% dintre ei trăiesc în Europa, 24% în Africa şi 24 % în America.
Studiul Pew arată fără urmă de tăgadă că religia creştină a crescut spectaculos, mai ales în emisfera sudică, în ultimii zeci de ani, dublându-şi aderenţii. De asemenea, un alt amănunt foarte important este faptul că doar mai puţin de 1% dintre respondenţi au declarat că sunt atei adică nu cred deloc în Dumnezeu, în viaţă după moarte şi în nicio manifestare supranaturală. Umanitatea se îndreaptă aşadar către un realism noetic semnificativ, în care religia, ca parte fundamentală a fiinţei umane şi a istoriei ei, este vectorul de civilizaţie şi de bine în lume. Tensiunile extremiste, războaiele motivate religios şi fundamentalismul nu sunt decât forme maligne ale înţelegerii umane, care foloseşte religia ca pretext pentru perpetuarea morţii şi a răului.