Retrospectiva anului 2022, prezentată în cadrul Ședinței Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întrunit în ziua pomenirii Sfinților sirieni Efrem și Isaac, 28 ianuarie 2023, în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2022.
În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba de Te-Deum, săvârșită în biserica mare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Prin momentul de rugăciune s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra credincioșilor din cuprinsul eparhiei în anul care s-a încheiat. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
În continuare, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după apelul nominal, s-au desfășurat lucrările ședinței de lucru.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele generale ale sectoarelor Administrației Eparhiale și ale celor cinci protopopiate ale eparhiei. În acest fel, a fost evidențiată activitatea desfășurată, pe parcursul anului trecut, dedicat de Biserica Ortodoxă Română „Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, în toate domeniile de manifestare a vieții bisericești.
Cuvintele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic rezumă cele mai importante realizări ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 2022: aprobarea proiectului de restaurare a întregului ansamblu al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și începerea lucrărilor; finalizarea Casei „Dositei Episcopul”, destinată personalului monahal, continuarea lucrărilor de construire a Centrului Cultural „Silvestru Andrievici Mitropolitul”, construirea în proximitatea Mănăstirii Cămârzani a unei fabrici de lumânări și a unei hale-depozit, avansarea, spre finalizare, a lucrărilor Cazinoului din Vatra Dornei, achiziționarea unei ferme cu o suprafață generoasă de teren, achiziționarea unor suprafețe importante de teren pe lângă mănăstirile nou înființate (Pătrăuți, Bălinești, Leucușești, Todirești și Negrileasa), cumpărarea unei fabrici, dezafectate, în localitatea Frasin, și a unei clădiri în vecinătatea Casei Vladimir din Vatra-Dornei.
Toți cei prezenți au avut ocazia să urmărească o sinteză a numeroaselor evenimente desfășurate sub egida Anului 2022, „Moștenirea Mușatină – Cultură, Credință, Istorie”, manifestări prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod. Materialul, alcătuit de Exarhat și de Sectorul Media și Comunicare, a fost prezentat de către pr. dr. Constantin Oprea, consilier cultural.
Totodată, Administrația Eparhială și-a propus continuarea activităților misionare, educative, filantropice și culturale, precum și susținerea lucrărilor administrativ-economice, prin implicarea și cooperarea tuturor sectoarelor. Dintre prioritățile pentru anul 2023 se evidențiază: organizarea muzeului arhiepiscopiei, construirea altarului de vară al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și a noului cămin pentru bătrâni, la Mănăstirea Teodoreni, avansarea lucrărilor de construire a mănăstirii dedicate cuvioșilor Paisie Olaru și Cleopa Ilie la Vadu Negrilesei și obținerea terenului pentru noul Centru Eparhial. Tot între priorități se numără intensificarea activității misionare în eparhie, îndeosebi în zonele defavorizate, diversificarea și amplificarea activității social-filantropice, consolidarea parteneriatului Biserică-Școală-Familie-Comunitate, precum și atragerea de fonduri externe pentru implementarea proiectelor în diferite domenii (social, cultural, educațional, edilitar, patrimonial, digital, agro-silvic etc.).
Alături de Părintele Arhiepiscop, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, reprezentanții Cabinetului și Cancelariei Eparhiale, membrii comisiilor Adunării Eparhiale, consilierii Centrului Eparhial și reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim pe domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, și domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava.
Domnul Ion Lungu a adresat un cuvânt de mulțumire, punctând ajutorul acordat de instituția pe care o reprezintă Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a apreciat transparența raportărilor și a reiterat multitudinea proiectelor derulate de Biserică pentru comunitate, multe dintre ele în colaborare cu autoritățile locale.
În continuare, Prefectul Județului Suceava, domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, a subliniat colaborarea deosebită între cele două instituții în problematica delicată a refugiaților ucraineni, remarcând implicarea susținută a clerului, dar și a credincioșilor în oferirea de asistență în plan material și spiritual, motiv pentru care consideră Biserica – principal partener. Mai mult, domnia sa și-a exprimat dorința ca Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic să participe, în calitate de invitat permanent, la ședințele operative ale instituției prefectului, pe de o parte pentru a participa la rezolvarea problemelor comunității, iar pe de altă parte, pentru a oferi expertiza sa, apreciind activitatea Arhiepiscopiei ca un exemplu de bună practică din perspectivă administrativă.
În contextul recunoașterii la nivel național a anului 2023 ca Anul dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, domnul Niculai Barbă a solicitat sprijinul Arhiepiscopiei având în vedere colaborarea fructuoasă în proiecte similare.
Membrii Consiliului Eparhial au fost felicitați pentru activitatea desfășurată, dar și pentru întocmirea laborioasă a raportului de activitate, cuprins într-un volum cu un format grafic de excepție, tipărit la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, însumând 610 pagini.
Au mai luat cuvântul generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui, președinte al Filialei Județene „Plăieșii” Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, domnul Bogdan Andrei Loghin, primar al Municipiului Rădăuți, și medicul Valeriu Gavrilovici, membru al Adunării Eparhiale și reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în Adunarea Național Bisericească. După intervențiile invitaților a urmat aprobarea rapoartelor de activitate.
În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus prinos de recunoștință celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrării Arhiepiscopiei, Administrației Eparhiale, personalului clerical și monahal, instituțiilor guvernamentale, regionale și locale, colaboratorilor și bineînțeles credincioșilor care au răspuns de fiecare dată chemării de a face bine aproapelui. Un cuvânt de mulțumire i-a adresat și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul constant și grija arătată Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Nu în ultimul rând, ierarhul a îndemnat la recunoștință față de toate darurile primite de la Cel de Sus, Care face toate cu putință celui care crede și nădăjduiește în El.
„Să nădăjduim că anul acesta, dacă situația geo-politică și militară din lume nu va degenera, vom continua împreuna-lucrare cu vlădica Damaschin, cu părintele vicar și cu părinții consilieri, protopopi și exarhi, în așa fel încât la următoarea adunare eparhială să existe cât mai puține proiecte nerealizate din cele propuse. Vă doresc un an binecuvântat, cu sănătate și sporite realizări pe plan personal, familial și profesional, și nu uitați că este anul omagial al celor care așteaptă de la noi mai multă solicitudine. Să Îi mulțumim Preamilostivului Dumnezeu pentru toate și să-L rugăm să ne aibă și în continuare în sfânta Lui pază!”
(Daniela Livadaru, Irina Ursachi)
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro