Revista eparhială „Deisis” – număr omagial dedicat împlinirii a 30 de ani de la înființarea Mitropoliei
Semnalăm apariţia numărului 32/2024 al revistei „Deisis”, magazin bilingv (româno-german) de cultură şi spiritualitate al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
În 2024, Mitropolia împlinește 30 de ani de la înființare. Astfel, articolele abordează cu precădere momentul omagial.
Cuvântul înainte, intitulat „Trei decenii în slujba Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a Revistei Deisis”, este semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, constituind o mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ierarhilor, preoților și credincioșilor ortodocși români din Diaspora, precum și un mesaj de apreciere a activității acestora, văzută ca o mărturie a credinței într-o lume aflată în criză spirituală. Acesta este urmat de un cuvânt de salutare și apreciere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Augustinos, Mitropolit ortodox grec al Germaniei.
Două interviuri cu ierarhii Arhiepiscopiei noastre, IPS Serafim și PS Sofian, realizate de părintele profesor Daniel Benga, respectiv de preoteasa Alexandra Ștefan, oglindesc trecutul, prezentul și viitorul slujirii în mijlocul românilor stabiliți în țările din centrul Europei, dintr-o perspectivă realistă, subliniind importanța pastorației copiilor și tinerilor, care constituie Biserica de mâine.
„Temeluirea şi devenirea Mitropoliei noastre” este articolul părintelui Nicolae Dura, Vicar pentru Austria, o sinteză a istoriei Mitropoliei, urmat de prezentarea Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi unităţile ei în teritoriu – Istoric pe scurt și situație actuală, semnată de părintele Emanuel Nuțu, consilier cultural, care se apleacă în mod deosebit asupra întemeierii și devenirii fiecărei parohii ortodoxe românești din Germania, Austria și Luxemburg. Cel de-al treilea articol cu temă istorică, „Evenimente remarcabile de-a lungul celor 30 de ani de existență a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord”, constituie o cronologie a celor mai importante momente ale eparhiei, realizată de Protos. Ioan Popoiu, consilier administrativ-bisericesc.
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, în limbajul cald care l-a făcut să fie iubit de mulți credincioși, aduce o mărturie despre cei „15 ani cu Hristos în Scandinavia”, un mic eseu despre misiunea sa cu totul aparte în adunarea românilor risipiți în țările nordice.
Doamna preoteasă Cristina Benga propune un subiect captivant, „Puterea tinereții – sursa formării pentru viață şi pentru implicarea în misiunea Bisericii”, aducând numeroase argumente pentru o viziune eclezială îndreptată către viitor. Contribuția sa este dublată de cea a părintelui profesor Ioan Moga. În „Credința care mută munții – a fi preot în diaspora”, protopopul Vienei vorbește despre provocările diasporei, diversitatea vocațională a membrilor Bisericii ca șansă pentru o tradiție dinamică și sănătoasă, toate ancorate în credința în Domnul și Mântuitorul nostru Hristos, care mută munții.
Începuturile Mitropoliei datorează mult ajutorului Bisericilor Romano-Catolică și Evanghelică. În acest context, revista este onorată de „Cuvinte de încurajare” din partea Cardinalului Christoph Schönborn, Arhiepiscop al Vienei, respectiv „Experiențe personale cu credincioşi şi comunități ortodoxe în diaspora românească în Germania”, ale dr. Johann Schneider, Episcopul Regional al Bisericii Evanghelice din Germania Centrală, un prieten al Bisericii Ortodoxe Române, devenit cunoscut la noi mai ales în urma susținerii tezei sale de doctorat dedicate vieții și personalității Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului.
„Mărturii ale credincioşilor despre apropierea de Dumnezeu în Diaspora”, strânse într-un interviu cu doamna profesoară Mihaela Toader (Salzburg) și o frumoasă confesiune a medicului chirurg Mihaela-Simona Ichim (Bamberg) îmbogățesc și întregesc revista cu două istorii personale trăite în Diaspora, iar părintele profesor Daniel Benga încheie cu ceea ce ne unește pe noi, românii ortodocși din afara granițelor – „Trăirea Dumnezeieştii Liturghii în diaspora, între iubirea Domnului şi mulțumirea omului”, un articol de înaltă ținută academică și duhovnicească.
Lansarea revistei Deisis nr. 32/2024 va avea loc joi, 30 mai 2024, orele 18:00 în deschiderea concertului aniversar susţinut de Orchestra simfonică a Operei Naționale şi Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, la Biserica „St. Johann Baptist” (Johannisplatz, 81667) München.
Revista a fost tipărită cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte. Pe lângă forma tipărită, aici găsiți versiunea online.