Rezervă nouă pentru mamele care nasc natural la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași
Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, a susținut amenajarea și dotarea unei rezerve pentru nașterile naturale, în perioada 1 – 25 octombrie 2020, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași.
Rezerva este pusă sub ocrotirea Sfintei Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, și este formată dintr-un salon principal dotat cu două paturi medicale electrice pentru mame, două paturi pentru nou-născuți, grup sanitar, vestiar și o cameră dedicată taților.
Amenajarea Rezervei Sf. Emilia urmărește două obiective majore: transformarea unui spațiu adminitrativ într-o zonă baby –friendly dedicată îngrijirii medicale post-partum și încurajarea mamelor să nască natural atunci când sănătatea lor fizică le permite, având posibilitatea să beneficieze de condiții de cazare la standarde europene.
„Proiectul amenajării acestei rezerve s-a realizat printr-o colaborarea interinstituțională. Pe de o parte, maternitatea Elena Doamna a expus necesitatea modernizării unui astfel de spațiu, iar pe de altă parte Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu Protopopiatele Iași 1, Iași 2 și Iași 3 au răspuns afirmativ solicitării, alocând suma de 90.000 lei necesară pentru lucrări și dotări. Ne-am gândit să oferim un cadou mamelor și copiilor internați la Maternitatea Elena Doamna din Iași prin amenajarea acestui spațiu medical pentru că este extrem de important ca fiecare copil să fie alături de mama sa imediat după naștere. Această relație minunată dintre mamă și copil trebuie trăită la maximum de potențial cât mai repede. Mai mult, este un proiect care îl include și pe tată, deci am putea spune că este un proiect pentru întreaga familie. Însă în mod cu totul special, această rezervă dedicată mamelor are rolul de a încuraja nașterile naturale, atunci când, evident, nu sunt complicații care pot duce la nașterea prin cezariană. De aceea, prin dotările pe care le are acest spațiu si prin grija, dragostea și priceperea pe care le-am investit dorim să fim alături de pacientele spitalului în parcursul lor de asumare, mai ușoară și mai deplină, a rolului și calității de mamă. Atenția noastră merge în aceeași măsură și către copii pentru că de multe ori Mântuitorul Iisus Hristos vorbește în Evanghelie despre ei, le acordă o atenție deosebită și îi așază drept model. Și noi, încercând să fim următori ai Lui, suntem preocupați de protecția, îngrijirea și dezvoltarea copiilor încă din momentul concepției. De aceea, ne-am și asumat cu drag acest proiect misionar dedicat mamelor și copiilor care fac cunoștință cu lumea.”, a declarat Pr. Cosmin Brînză, coordonator proiect.
Orice pacientă poate beneficia de cazare gratuită în Rezerva Sf. Emilia pe baza criteriului primul venit – primul servit, pacienta având obligația să solicite acest lucru personalului medical.
„Noi ne preocupăm permanent de asigurarea unor condiții hoteliere de nivel ridicat. Ne-am dorit ca prin amenajarea acestui spațiu pacientele Spitalului Elena Doamna să beneficieze de condiții cât mai bune de cazare, oferite în parametrii cât mai eficienți de optimizare a spațiului. Perimetrul era unul generos care permitea amenajarea acestei rezerve, deci practic nu au fost necesare ample lucrări de construcții, ci doar de reamenjare care s-au desfășurat într-un termen destul de scurt și cu rezultate mai mult decât mulțumitoare. Iar acest lucru nu îl spun doar eu, ci și pacientele care beneficiază deja de condițiile de cazare din această rezervă. Spațiul se află într-un corp de clădire unde se desfășoară nașterile, deci are un acces relativ facil, dar totodată este într-o zonă liniștită, deci cu o oarecre intimitate, care îi permite mamei o liniște înainte și după naștere. Bucuria mea personală a fost mare atunci când am aflat că această propunere venită din partea noastră a fost aprobată de părintele mitropolit Teofan și am reușit să realizăm această rezervă la condiții decente, normale pentru un spital universitar. Dacă ar fi să sintetizez într-un singur cuvânt acest proiect, ar fi bucurie, bucurie pentru că se poate colabora între două instituții de bază ale statului român, sistemul de sănătate și Biserica Ortodoxă pentru a aduce beneficii directe și indirecte cetățenilor acestei țări, respectiv mamelor.” a declarat dr. Gabriel Martinescu, manager Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași.
Un alt element de noutate pentru acest proiect este organizarea unui spațiu aparte, în cadrul rezervei, dedicat taților care doresc să fie alături de familiile lor și care poate fi folosit pentru așteptare, rugăciune, relaxare, oferirea de ajutor pentru mamă și nou-născut, dar și pentru formare parentală.
„Proiectul derulat de noi în cadrul Maternității Elena Doamna reprezintă o alternativă pe care încercăm să o ferim familiilor și societății, în general. Avem astăzi această imagine a unei vieți într-o continuă viteză sau într-o prea mare viteză, cu o mentalitate mecanicistă, tehnicizată, mereu în cautarea unor soluții rapide. De aceea, în planul provita se face abuz de multe ori de cuvinte sau practici precum nașterea prin cezariană, ca metodă de a naște repede și convenabil, atunci când nu sunt complicații medicale, feritilizare in vitro, avort, contraceptie, și altele, toate dorind să rezolve în mod rapid o situație. Or, această rezervă se dorește a fi o altă abordare, una tihnită, în care să se trăiască din plin această bucurie de a aduce un om nou pe lume. Când în apropierea mamei care naște este personalul calificat și binevoitor, este rugăciunea ei și mai este și rugăciunea soțului, acest sprijin contribuie foarte mult astfel încât clipele de după nașterea unui copil să devină unice pentru toți cei implicati.”, a declarat Pr. Radu Brînză, coordonator Departament Pro Vita.
Rezerva Sf. Emilia este un proiect realizat de bărbați, pentru mame și copii, ca îndem și exemplu că bărbații sunt și trebuie să fie tot timpul, și în orice situație, pro viață. În desfășurarea lucrărilor, organizatorii au beneficiat de consultanța cadrelor medicale și a mamelor beneficiare sau colaboratoare ale Departamentului Pro Vita.
Întregul demers a fost explicat într-un mini-documentare ce va avea premiera pe data de 1 noiembrie 2020, de la ora 21, pe pagina de facebook Pro Vita Iași.
Proiectul Rezerva Sf. Emilia face parte din campania Pentru cei mai mici ca noi desfășurată de Deprtamentul Pro Vita cu scopul de a sprijini secțiile de maternitate și neonatologie ale spitalelor din județele Iași, Botoșani și Neamț. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe www.ajutorcopii.ro
Departamentul Pro Vita este o structură misionară a Arhiepiscopiei Iașilor care activează din anul 2011 pentru salvarea, protejarea și îmbunătățirea vieții din prima secundă a concepției până în veșnicie. Mai multe informații despre direcțiile de activitate, programele și proiectele desfășurate puteți găsi pe www.provitaiasi.ro și pe pagina de facebook Pro Vita Iași.