Roma: A doua ediție a întâlnirii grupului de preotese „Sfânta Nona” va avea loc la începutul lunii septembrie

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Roma: A doua ediție a întâlnirii grupului de preotese „Sfânta Nona” va avea loc la începutul lunii septembrie

    • A doua ediție a întâlnirii grupului de preotese „Sfânta Nona“
      A doua ediție a întâlnirii grupului de preotese „Sfânta Nona“ / Afișul evenimentului

      A doua ediție a întâlnirii grupului de preotese „Sfânta Nona“ / Afișul evenimentului

În perioada 1- 4 septembrie 2023, la Castel Gandolfo (Roma), se organizează a doua ediție a întâlnirii grupului informal internațional de preotese „Sfânta Nona“.

Reuniunea de anul acesta se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și are ca temă de dezbatere „Bucuria de a sluji lui Dumnezeu și aproapelui”. Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și prin implicarea și buna colaborare între Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci”( Roma), Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nichita Romanul” ( Monte Compatri – Pantano) și Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” (Torino).

Din anul 2021 doamnele preotese s-au bucurat atât de o serie de întâlniri on-line, continuate pe parcursul anilor 2022 și 2023, cât și de prima ediție a întâlnii on-site, cea de anul trecut de la Heidelberg (Germania) care a avut ca temă de dezbatere „Preoteasa în Occident în căutarea identității și sensului vieții“. Anul acesta tradiția întâlnirilor anuale va fi continuată la Roma cu ediția a doua, unde sunt așteptate aproximativ 150 de preotese din România, Italia, Republica San Marino, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Belgia, Austria și Canada.

Evenimentul va fi deschis de d-na preoteasă Cristina Benga și se va bucura de alocuțiunile Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ale Preacuvioasei Maicii Starețe Maria de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Roma și ale d-nei preotese Violeta Popescu de la Parohia „Sfântul Apostol Iacob” din Arcore (coordonatoare a Editurii Rediviva, Milano).

De asemenea, nici de data aceasta nu vor lipsi ateliere practice. Ele vor avea tematici de abordare diferite și vor fi susținute de către d-na preoteasă Cristina Benga (Germania), d-na preoteasă Natalia Corlean (România), d-na preoteasă Laura Dobrescu (Portugalia), d-na preoteasă Mihaela Țăpuc (Canada) și d-na preoteasă Ionela Ivan (Italia).

Grupul Internațional de Preotese „Sfânta Nona“ a luat ființă în toamna anului 2021, la inițiativa a trei doamne preotese din diaspora: d-na preoteasă Cristina Benga (Germania), d-na preoteasă Simona Baltag (Italia) și d-na preoteasă Cristina Iacob (Spania) și în momentul de față numără peste 600 de membre. Obiectivul acestui grup este de a crea un cadru specific de susținere reciprocă, comunicare deschisă și constructivă în vederea înțelegerii efortului susținut pe care îl presupune misiunea preoteselor de pretutindeni în transmiterea credinței ortodoxe.

Acest eveniment se realizează sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și păstrează ca scop susținerea creșterii lăuntrice pe calea lui Hristos a familiei de preot și a misiunii pe care aceasta o are în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Cunoașterea misiunii comune, a activităților desfășurate cu această ocazie, devine accesibilă din diferite colțuri ale lumii și oferă șansa doamnelor preotese de a înțelege ce înseamnă a sprijini și a promova identitatea, spiritualitatea și tradiția românească, atât la nivelul familiei, cât și la nivelul parohiei sau al comunităților din care acestea fac parte.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni.

Vezi mai multe detalii pe theofania.ro!