România – în topul preţurilor mari la case şi utilităţi
Recent, s-a publicat un studiu sociologic comandat de Uniunea Europeană, care analizează costurile aferente unei locuinţe în toate ţările Europei.
Pe primele trei locuri în topul celor mai mari costuri pentru locuinţă se află Danemarca, Grecia şi Marea Britanie.
Unul din şase britanici (16,5%) este supra-împovărat de costurile aferente unei locuinţe. Acest lucru înseamnă că mai mult de 40% din salariu este cheltuit pe chirie, rate ipotecare şi utilităţile aferente unei case.
Una dintre ţările unde costurile de trai sunt mult mai mici este Franţa, unde 5,2% dintre locuitori sunt atât de împovăraţi cu întreţinerea casei.
Campbell Robb, Director Executiv al organizaţiei oamenilor fără locuinţă Shelter a spus că aceste cifre arată cu evidenţă că costurile locuinţelor arată un sistem disfunţional.
Ţările cele mai relaxate cu privire la costurile de întreţinere sunt Cipru, Franţa, Malta, Luxemburg, Slovenia, Irlanda, Estonia şi Finlalnda.
La cealaltă extremă, europenii împovăraţi de costuri aberante la locuinţe şi utilităţi sunt primele trei menţionate mai sus. Pe locul al 4-lea este bineînţeles România, unde 15,5% dintre oameni cheltuiesc mai mult de 40% din salariu pe aceste lucruri. Preţurile caselor raportate la puterea de cumpărare sunt foarte mari aici.
Ceea ce este încă şi mai îngrijorător este faptul că această tendinţă de scumpire a vieţii tinde să crească în ţările mai sus menţionate. Este din ce în ce mai greu pentru o familie tânără să se desprindă de părinţi şi să îşi cumpere o casă.
Există ţări europene unde mai bine de jumătate din tinerii sub 30 de ani locuiesc cu părinţii din cauza preţurilor mari la chirii. Acest lucru afectează şi viaţa, cariera, căsătoria, naşterea de copii etc.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati