Rugăciune și binecuvântare pentru un nou început, la Școala Gimnazială din Balș

Arhiepiscopia Iaşilor

Rugăciune și binecuvântare pentru un nou început, la Școala Gimnazială din Balș

Școala Gimnazială din Balș, județul Iași, a îmbrăcat veşmântul bucuriei și al binecuvântării. Luni, 3 octombrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit slujba de sfințire a noului corp de clădire al școlii.

Bucuria acestui moment a fost împărtăşită de către reprezentanţii unităţii, alături de cadre didactice, invitaţi și autorităţi locale și în prezența părintelui paroh Ioan Voicu.

În cadrul slujbei, PS Părinte Nichifor a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a transmis mesajul de binecuvântare și felicitare pentru organizarea acestui eveniment: Ne bucurăm de acest moment, care pecetluiește împlinirea unui gând bun. Prin sfințirea instituției, ne rugăm ca Domnul să binecuvinteze pe cei ce se folosesc de el: profesori, copii și părinți, precum și noi toți, pentru că toți cei ce vor crește cu bună învățătură, cu bună cunoaștere și cu disciplină adevărată, vor fi de folos nu doar lor înșiși, ci și țării, precum și lumii.

La final, Prof. Perju Cristina, directorul școlii, a mulțumit Părintelui Episcop pentru bucuria duhovnicească prilejuită de eveniment, reprezentanților autorităților publice locale, precum și colegilor pentru sprijinul moral acordat în organizarea evenimentului.

112 ani de la fondarea primei școli

Situată în centrul satului, Școala din Balș a fost înfiinţată la data de 1 octombrie 1910. În primii ani, cursurile se țineau într-o casă închiriată și era condusă de preotul Constantin Mateiu, învățător suplinitor, care preda citire, scriere, religie și calcul la o singură clasă cu 28 de elevi. După desăvârșirea Marii Uniri, organizarea statului a impus o analizare a infrastructurii școlare, constatându-se că educația rurală este sufocată de lipsa spațiilor adecvate desfășurării în condiții normale, a procesului instructiv-educativ. Astfel, satul Balș primește, în perioada 1925-1933, fonduri pentru construirea unui corp de școală.

În 1941, localitatea Balș nu fusese afectată încă de război. Un document din 11 mai 1941 vorbește despre sfințirea Bisericii din sat, săvârșită de Mitropolitul Moldovei, Irineu Mihălcescu. După război, în perioada 1947-1949, ca într-o rememorare a efortului interbelic, comunitatea a primit un nou corp nou de școală, compus din două săli de clasă, un hol și o cancelarie. În 1952, prin eforturile susținute ale sătenilor, se construiește un alt corp de clădire pentru că școala, până atunci primară, devine gimnazială. În prezent, peste 400 de elevi trec zilnic pragurile școlilor din comuna Balș.

Citește despre: