Rugăciuni pentru eroii timpului nostru
În bisericile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au oficiat zilele trecute rugăciuni pentru odihna celor patru eroi din cadrul SMURD Iaşi, care au murit în urma accidentului din raionul Cantemir, Republica Moldova. În seara zilei de sâmbătă, 4 iunie 2016, IPS Părinte Ioachim, a oficiat slujba Stâlpilor lângă sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al comandorului Voicu Ionuţ Şocae.
Accidentul aviatic din după-amiaza zilei de joi, 2 iunie 2016, a întristat inimile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Patru angajaţi din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) - Iaşi au murit după ce elicopterul aflat în misiune s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Republica Moldova. Eroii români, ce au lăsat multă durere în inimile familiilor, colegilor şi celor de un neam şi de o credinţă, sunt: Mihaela Dumea, medic, Gabriel Sandu, asistent medical, Doru Gavril, comandantul echipajului, şi Voicu Şocae, copilotul elicopterului. La puţin timp după accident, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a îndemnat clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Iaşilor să se roage pentru odihna sufletelor eroilor ce au plecat din această viaţă, în urma accidentului elicopterului SMURD.
Parastas la căpătâiul comandorului Ionuţ Voicu Şocae
Slujba Înmormântării comandorului Ionuţ Voicu Şocae a fost oficiată ieri, 5 iunie 2016, la Biserica „Învierea Domnului“ din Bacău. În seara zilei de sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit slujba Stâlpilor lângă sicriul comandorului Voicu Ionuţ Şocae, „unul dintre eroii timpului nostru“, după cum l-a numit pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „După multe misiuni de salvare a vieţii semenilor săi, tânărul căpitan a plecat la Însuşi Izvorul Vieţii, lăsând în urmă lacrimi, regrete şi multă durere sufletească“, a menţionat pr. Constantin Gherasim. Prin cuvântul Sfintei Evanghelii şi rugăciunile de dezlegare rostite de ierarh pentru „fiul duhovnicesc Voicu Ionuţ al Eparhiei Romanului şi Bacăului“ s-a împlinit rânduiala creştinească menită celor chemaţi la Domnul. „La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rămas pentru câteva clipe lângă familia căpitanului, mângâindu-i prin cuvânt pe cei rămaşi înlăcrimaţi, soţie şi copilaşi, părinţi şi bunici, asigurându-i de ajutorul şi sprijinul moral şi duhovnicesc al Bisericii. Ierarhul le-a amintit că se vor reîntâlni în rugăciune şi la momentul celor nouă zile de la moartea comandorului Voicu Ionuţ, pe 9 iunie 2016. Atunci, la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău se va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de Parastasul pentru comandorul Voicu Ionuţ Şocae şi pentru eroii neamului românesc. Până atunci, astăzi (n.r. sâmbătă, 4 iunie), prin rugă şi cuvânt, Biserica a fost din nou lângă eroi. I-a cinstit şi s-a rugat pentru ei, aşa cum o face dintotdeauna“, a relatat pr. inspector Constantin Gherasim.
Comandorul Voicu Ionuţ Şocae - model de jertfelnicie şi devotament
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat un mesaj de condoleanţe familiei copilotului Voicu Şocae, băcăuanul membru al echipajului SMURD trecut la Domnul în accidentul aviatic din Republica Moldova, din 2 iunie 2016.
Îndoliată familie,
Hristos a înviat!
Cu multă durere ne alăturăm mesajului de compasiune al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la trecerea din această viaţă a membrilor echipajului SMURD, format din pilotul Doru Gavril, copilotul căpitan comandor Voicu Ionuţ Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul Gabi Sandu, în urma tragicului accident de elicopter petrecut în ziua de 2 iunie 2016, în raionul Cantemir, localitatea Haragâş din Republica Moldova. Întrucât căpitanul comandor Voicu Ionuţ Şocae este fiu al eparhiei noastre şi pentru faptul că face parte dintr-o familie de creştini otodocşi practicanţi, pe lângă cuvintele pline de compasiune şi de dragoste ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adăugăm şi noi sentimentul nostru de tristeţe, de compasiune, dar şi de încurajare, asigurându-i pe cei îndureraţi de dragostea noastră părintească. După cum se ştie, căpitanul comandor Ionuţ Voicu Şocae şi-a dedicat scurta, dar binecuvântata sa viaţă de pe acest pământ ajutării aproapelui, fiind un model de jertfelnicie şi devotament pentru colegii săi şi pentru noi toţi. După ce a terminat Academia Forţelor Aeriene Braşov, apoi Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene "Bobocu" - Buzău, comandorul Ionuţ Voicu Şocae a lucrat la Baza 95 Aerienă, ca pilot de elicopter, până în 2008, când s-a transferat la Iaşi, la Ministerul de Interne, de unde, în anul 2011, a plecat la SMURD. A plecat din această viaţă, după ce a împlinit 19 misiuni de salvare în Basarabia, adunând peste 1.400 de ore de zbor. Soţ desăvârşit şi tată a doi copii credincioşi, pe care alături de tatăl şi de mama lor i-am văzut de multe ori participând la Sfânta Liturghie de la Biserica "Înălţarea Domnului" de la Bacău, cât şi la alte momente din viaţa Bisericii, apreciat de colegi pentru felul de a fi om între oameni şi model pentru semenii săi, căpitanul comandor Ionuţ Voicu Şocae lasă în urmă imaginea unui profesionist adevărat, a unui credincios fervent al Bisericii noastre ortodoxe, dedicat cu toată fiinţa slujirii aproapelui. Jertfa sa, alături de a celor trei membri ai echipajului SMURD în misiunea umanitară, va rămâne mereu vie în memoria noastră, iar el va fi pomenit între eroii neamului jertfiţi pentru o cauză dreaptă. În aceste momente de tristeţe pentru familie, colegi şi prieteni, vă încredinţăm de întreaga noastră compasiune şi rugăm pe Hristos Cel ce a înviat din morţi să aşeze sufletul celui ce a plecat dintre noi în Împărăţia Sa cea veşnică. Pomenirea lui din neam în neam şi seminţia lui va moşteni pământul.
Veşnica lui pomenire!
† Ioachim Băcăuanul,
Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului