„Reforma în sănătate trebuie finalizată“

Social

„Reforma în sănătate trebuie finalizată“

    • „Reforma în sănătate trebuie finalizată“
      „Reforma în sănătate trebuie finalizată“

      „Reforma în sănătate trebuie finalizată“

Autorităţile locale au la dispoziţie trei variante în privinţa spitalelor care apar pe lista propusă pentru desfiinţare: transformarea unităţilor în azile de bătrâni, cu finanţare de la buget; transformarea spitalelor în centre de permanenţă, cofinanţate de la bugetul de stat şi în care permanenţa e asigurată de medicii de familie, sau transformarea în cabinete de specialitate pentru medicii de familie.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că restructurarea sistemului spitalicesc nu urmăreşte, în primul rând, economii la bugetul de stat, ci creşterea calităţii actului medical. "Sunt foarte multe spitale unde, din nefericire, pacienţii mor cu zile. Restructurarea trebuia făcută de zece ani. Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se încheie reforma în sănătate. Spitalele desfiinţate erau simple centre de triere, iar spitalele care rămân trebuie să poată interveni cum trebuie", a declarat Emil Boc.

Potrivit şefului Guvernului, autorităţile locale au la dispoziţie trei variante în privinţa spitalelor care apar pe lista propusă pentru desfiinţare: transformarea unităţilor în azile de bătrâni, cu finanţare de la buget; transformarea spitalelor în centre de permanenţă, cofinanţate de la bugetul de stat şi în care permanenţa e asigurată de medicii de familie, sau, a treia variantă, spitalele se pot transforma în cabinete de specialitate pentru medicii de familie.

Prim-ministrul a adăugat că personalul medical din spitalele care au fost închise la 1 aprilie va fi redistribuit. "Cei care optează pentru redistribuire au locul asigurat în sistem, deja prima etapă a fost încheiată. Acum este etapa a doua în judeţele limitrofe şi va fi a treia etapă la nivel naţional, pentru ca tot personalul medical să-şi poată păstra locul de muncă", a declarat prim-ministrul. Sindicaliştii din sănătate spun că o mare problemă este la nivelul personalului TESA din spitalele închise, angajaţi care nu au fost redistribuiţi şi nici nu pot intra în şomaj.

Nici în 2012, salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50%

Despre soluţia repetată de a trece de votul Parlamentului proiecte de legi controversate, prin angajarea răspunderii Guvernului, premierul a declarat că "nu ocolim Parlamentul, ci punem la mezat mandatul Guvernului". "Aş putea sa pun ţara pe butuci şi să măresc salariile profesorilor. Dar doar când economia va permite, se vor majora salariile profesorilor şi medicilor", a declarat Emil Boc, care a subliniat că nici în 2012 salariile nu pot fi majorate cu un asemenea procent la nici o categorie de bugetari.