Şapte ani de împliniri chiriarhale ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Şapte ani de împliniri chiriarhale ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a aniversat marţi, 4 ianuarie 2022, şapte ani de când a fost ales în demnitatea de Chiriarh pe scaunul vlădicesc de la Roman.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Roman de către arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost urmată de un Te Deum, în semn de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a Eparhiei Romanului și Bacăului. Arhimandritul Pimen Costea a reliefat calitatea lucrării arhierești înnoitoare a Părintelui Arhiepiscop Ioachim în cei șapte ani de slujire arhierească. După cum informează site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului, părintele vicar a rememorat câteva dintre lucrările împlinite în plan edilitar în ultimii șapte ani, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Reflectând la demnitatea arhiereacă ce i s-a conferit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a subliniat că aceasta este o continuă jertfire de sine, iar „responsabilitatea acestei slujiri reiese din grija părintească față cei pe care îi poartă în rugăciune”: „Consider că astăzi (n.r. marţi, 4 ianuarie) este ziua aniversară a eparhiei, întrucât ierarhul trebuie să se contopească cu eparhia care i-a fost rânduită de Sfântul Sinod pentru a o coordona din toate punctele de vedere. În cuvântul pe care l-am adresat atunci când am primit darul arhieriei, am spus că mitra care se așază pe capul arhiereului reprezintă coroana împărătească a înaltei preoții. Când mi s-a pus acea mitră pe cap, am simțit mai curând coroana de spini pe care contemporanii lui Hristos I-au așezat-o pe cap. Am încercat să urc pe propria Golgotă pentru a simți bucuria întâlnirii cu Hristos. Dacă este să mă refer la responsabilitatea unui ariereu, este suficient să mă gândesc la cele peste șase sute de mii de fii și fiice duhovnicești ai eparhiei și la cei șapte sute de preoți care slujesc în parohiile ce fac parte administrativ-canonic din Arhiepiscopia noastră”. În sala de conferințe a Casei „Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost lansat volumul „Pridvoare. Monografia centrului eparhial de la Roman”, apărut la Editura „Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2021, semnat de Mioara Ignat, inspector eparhial.

Citește despre: