În această seară a avut loc, la Roman, slujba de ipopsifiere a Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului
Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie a fost chemat în această seară, oficial, la slujirea arhierească în calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Slujba a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, alături de un impresionant sobor de ierarhi, arhimandriți și stareți din țară și din diaspora românească.
„Prin această rânduială solemnă, noul ierarh ales a fost anunțat și chemat oficial la demnitatea arhierească, în slujirea de Episcop-vicar al istoricei Eparhii a Romanului și Bacăului.
Slujba ipopsifierii a fost săvârșită sâmbătă, 19 iulie, în ajunul sărbătorii închinate Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, după slujba Vecerniei unite cu Litia. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltprasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În cadrul momentului liturgic, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt, intitulat „O lumină care nu apune, mereu inspiratoare din Cetatea Sfântă”:
Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie este cu adevărat iubit de Dumnezeu! (În limba greacă, Teofil se definește «iubit de Dumnezeu», dar și «iubitor de Dumnezeu»). Iar prin locul unde a fost chemat să slujească, această dublă semnificație se împlinește cu o limpezime cutremurătoare.
Chemat ca odinioară ucenicii, el a lăsat totul și a urmat - neștiind ce‑l așteaptă, prin ce va trece, pe cine va întâlni. Poate oameni drepți, poate potrivnici, poate necunoscuți și din unii, și din ceilalți... Dar a mers cu aceeași ardoare cu care cei de pe țărmul Ghenizaretului au lăsat mrejele și au urmat chemarea.
Arhimandritul Teofil nu se va întreba încotro va merge, nici nu va rosti cuvintele pe care altădată unul dintre Apostoli I le‑a spus Domnului: Iată noi am lăsat toate și Ți‑am urmat Ție. Cu noi oare ce va fi? (Matei 19, 27). Pentru că în inima lui s‑a sădit certitudinea pe care o dobândesc doar cei care L‑au întâlnit cu adevărat pe Hristos - nu în cărți sau în discursuri, ci în tăcerea rugăciunii și în contemplarea locurilor pe unde El a umblat. Această certitudine nu se bazează pe garanții exterioare, ci pe experiența directă a iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată.
Arhimandritul Teofil știe deja răspunsul: Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi‑ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică. Și mulți dintâi vor fi pe urmă, și cei de pe urmă vor fi întâi (Matei 19, 28‑30).
Aceste cuvinte ale Domnului nu sunt doar o promisiune de viitor, ci o realitate pe care o trăiește încă de pe acum - căci cine slujește în locurile unde Hristos a pășit simte cum veșnicia se întretaie cu timpul, cum răsplata cerească începe să se reverse încă din această viață, prefăcând orice jertfă în bucurie și orice renunțare în îmbogățire spirituală.
Și iată că acum, când Bunul Dumnezeu l‑a rânduit pentru slujirea arhierească, sunt încredințat că anii petrecuți în Ierusalim au fost mai mult decât o simplă slujire - au fost o pregătire tainică pentru această înaltă chemare. Fiecare pas al său pe drumurile sfinte, fiecare slujbă săvârșită la Golgota, fiecare rugăciune rostită lângă Mormântul Învierii au fost, de fapt, trepte spre acest moment al împlinirii.
Nu este întâmplare. Este lucrare dumnezeiască.
După rostirea cuvântului de învățătură, clericii s-au deplasat către reședința arhiepiscopală unde au fost întâmpinat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a adresat tuturor cuvânt de bun venit la acest eveniment de mare însemnătate pentru Eparhia Romanului și Bacăului, mulțumind totodată ierarhilor pentru slujire:
Bine ați venit aici, la Centrul Eparhial de la Roman, unde de 600 de ani se slăvește Dumnezeu, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Preasfântul Duh, Treimea Cea nedespărțită. Astăzi ați venit să aprindeți o lumină din lumina lui Hristos, dar din aceeași lumină au aprins moșii și strămoșii noștri, au aprins pelerinii care au trecut pe aici de-a lungul veacurilor, voievozii, ierarhii, călugării, călugărițele și mai ales credincioșii noștri din Moldova. Mulțumesc ierarhilor prezenți, care au venit pentru a pregusta din bucuria acestei sărbători care va fi mâine prin hirotonia celui care a fost chemat în seara aceasta, solemn, la treapta de ipopsifiu, ca mâine să primească harul cel sfânt al înaltei preoții, care este arhieria. Ea nu este o chemare a noastră, ci o chemare a lui Dumnezeu.
Hirotonia în treapta de Episcop a Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie va avea loc mâine, în Altarul de vară situat în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului va purta titulatura Preasfințitul Părinte Teofil Trotușanul.
sursa: eprb.ro