Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

Episcopia Huşilor

Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

    • Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi
      Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

      Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

    • Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi
      Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

      Sărbătoare solemnă în cinstea Sfintei Chiriachi

Biserica Ortodoxă a serbat-o sâmbătă, 7 iulie 2018, pe Sfânta Muceniţă Chiriachi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. În ajunul sărbătorii, a fost organizată o procesiune cu racla în care se află mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi.

 

Credincioşii din Episcopia Huşilor au cinstit-o sâmbătă, 7 iulie 2018, în mod deosebit pe Sfânta Muceniţă Chiriachi. Mâna dreaptă a sfintei se află spre închinare în Catedrala Episcopală din Huşi. Sfânta Liturghie din ziua cinstirii sfintei a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţii consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţii protopopi, stareţi, şi mulţi alţi invitaţi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala preoţească "Dignus est" şi de un grup coral de la Filarmonica din Iaşi. În omilia rostită, Părintele Episcop Ignatie a scos în evidenţă perseverenţa în credinţă a Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi: „Învăţăm din viaţa Sfintei Chiriachi şi din fragmentul evanghelic citit astăzi (n.r. sâmbătă, 7 iulie) perseverenţa frumoasă şi discretă în credinţă. Sfânta Muceniţă Chiriachi, şi toţi mucenicii, sunt cei care, fără niciun fel de preget, fără nicio şovăială, îşi dăruiesc integral viaţa lui Hristos. Ei nu pun nimic mai presus de credinţă, nici familia, nici pregătirea, nici poziţiile sociale, şi nici chiar propria viaţă. Căci a fi mucenic înseamnă a trăi altitudinal în Hristos. Viaţa oricărui sfânt se identifică cu viaţa lui Hristos”.

Distincţii pentru patru consilieri ai Centrului eparhial Huşi

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a mulţumit celor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea celui de-al doilea hram al catedralei din Huşi şi a oferit distincţia de vrednicie „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” doamnei Chiriachiţa Zamfir din Constanţa, cea care a contribuit într-un mod foarte frumos la restaurarea chivotului istoric în care erau adăpostite moaştele Sfintei Chiriachi. De asemenea, într-un cadru festiv, Episcopul Huşilor a oferit rangul de iconom stavrofor părintelui consilier eparhial Cosmin Gubernat, părintelui secretar eparhial Marian Tudorică, părintelui inspector bisericesc Dragoş Trofin şi părintelui inspector Bogdan-Vasile Mucileanu. În acelaşi timp,părintele diacon Vlad-Răzvan Cadinoiu a fost ridicat la rangul de arhidiacon. Ziua de 7 iulie este o dată specială şi pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua Preasfinţiei Sale de naştere.

Procesiune cu moaştele Sfintei Chiriachi

Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi a început vineri, 6 iulie 2018, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în prezența Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a evidențiat puterea credinței și curajul mărturisirii de care a dat dovadă Sfânta Chiriachi: „Admirăm de fiecare dată pe cei care știu să păstreze și să mărturisească dreapta credință, pe cei care sunt curajoși și știu să își asume un mod de viață creștin. Învățăm din viața Sfintei Chiriachi virtutea credinței, căci foarte adesea suntem tentați în vremurile noastre să avem o credință căldicică, și nu mai păstrăm o credință tare. PS Ignatie a mulțumit Preasfințitului Veniamin pentru faptul că a răspuns invitației de a sluji la cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Huși oferindu-i, în semn de prețuire, o icoană cu Sfânta Chiriachi. A urmat procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, pe următorul traseu: Catedrala Episcopală – strada Mihail Kogălniceanu – strada 1 Decembrie – strada A.I. Cuza (Lukoil) – strada Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală.

 

 

Citește despre: