„Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

„Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

    • „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”
      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

    • „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”
      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

    • „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”
      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

      „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială”

Cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, PS Părinte Episcop Ignatie a slujit în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Vaslui şi în Parohia Vineţeşti, Protopopiatul Huşi. În mai multe parohii din Eparhia Romanului şi Bacăului, Sfinţii Arhangheli au fost pomeniţi prin sfintele slujbe.

În după-amiaza zilei de miercuri, 7 septembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Vaslui. Din soborul de slujitori au mai făcut parte şi părintele Vladimir Beregoi, consilier al Sectorului economic şi social al Episcopiei Huşilor, părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Eparhiei Huşilor, şi părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Grigorie Palama” al Episcopiei Huşilor. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre prezenţa îngerilor în viaţa oamenilor: „Sărbătoarea închinată îngerilor este providenţială. Aceasta deoarece, pe măsură ce noi devenim hipermaterialişti, pierdem acest simţ, această vedere spirituală, care ne ajută să simţim prezenţa nevăzută a îngerilor în propria viaţă. Pasiunea îngerilor, a celor care stau în preajma lui Dumnezeu, este Lumina! Mândria, urâtul, gândul de a fi cu orice preţ superior faţă de cel de lângă tine, de a-l domina, este un gând ce te schimonoseşte, te desfigurează, te dezumanizează”. La finalul slujbei, Episcopul Huşilor a mulțumit tuturor pentru prezenţă, şi în special reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale. Totodată, a evidenţiat deschiderea pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu o manifestă în sprijinirea proiectelor social-culturale ale Bisericii. În ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, PS Ignatie, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Vineţeşti, Protopopiatul Huşi, care şi-a serbat hramul. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Călin Florea, protopop de Dublin (Irlanda), şi părintele Marius-Cătălin Antohi, protopop de Huşi. În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul a arătat modul în care suntem călăuziţi de îngeri pe parcursul vieţii noastre: „Să ne lăsăm călăuziţi de cei trei arhangheli: Mihail, arhanghelul dreptăţii, Rafail, arhanghelul vindecării şi Gavriil, arhanghelul bucuriei şi al harului! Biserica ne dă o linie a ceea ce înseamnă mântuirea noastră. Avem nevoie de dreptate, de vindecare şi de har. Sunt îngerii pe care Dumnezeu i-a trimis în lume şi despre care avem menţiuni în Scriptură. Avem nevoie de vindecare, de tămăduire, iar aceasta se referă în special la vindecarea de bolile sufleteşti. Păcatul este cea mai cumplită boală a sufletului. Noi ne vindecăm de bolile sufletului prin Spovedanie. Aceasta îl face pe om mai bun, îl face să lase urâtul patimilor. Toate slujbele Bisericii, Sfânta Liturghie, Sfânta Împărtăşanie, Dumnezeu le-a pus la îndemână spre vindecarea noastră”.

Zilele Parohiei „Sfinții Voievozi”, la Biserica Albă din Roman

Parohia Izvoarele, Protoieria Bacău, şi-a serbat joi, 8 noiembrie, cel de-al 174-lea hram de la existența sa. Dis-de-dimineaţă, purtând coşuri cu alese bucate, pentru a-i omeni pe cei veniţi de departe, şi de a-i pomeni pe cei răposaţi, pentru a participa la slujba de hram, sute de enoriaşi şi-au îndreptat paşii către biserica parohială. După Sfânta Liturghie, în cimitirul parohiei, s-a oficiat Parastasul pentru cei adormiţi. La final, toţi creştinii prezenţi, şi cei de aproape şi cei de departe, au fost invitaţi să guste din bucatele gătite de gospodinele parohiei şi binecuvântate de către preoţi, împărţindu-se alimente celor nevoiaşi. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, au avut loc Zilele Parohiei „Sfinții Voievozi”, la Biserica Albă din Roman. Slujba Vecerniei din seara zilei de 7 noiembrie a fost oficiată de către arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți slujitori din Protopopiatul Roman şi diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. La final, părintele paroh Valentin Băltoi a mulțumit delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și preoților adunați în sobor. Sărbătoarea parohiei a continuat și în ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli, când enoriașii parohiei au participat la Sfânta Liturghie. Parohia Țîrdeni din Protopopiatul Buhuși a îmbrăcat haină de sărbătoare, miercuri, 7 noiembrie, cu ocazia hramului bisericii parohiale, când au fost serbați Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în seara zilei de 7 noiembrie, Vecernia unită cu Litia a fost săvârşită de părintele Vasile Cozma, protopop de Buhuşi. Cu acest prilej, părintele protopop a apreciat activitatea pastoral – misionară și administrativă desfășurată de părintele paroh Gheorghe Căsăneanu, ajutat de credincioșii încredințați spre păstorire. La final, a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor adormiți, printre aceştia numărându-se vrednicul de pomenire Episcop Ioachim Mareş, care se înscrie în rândul celor care s-au nevoit la ridicarea lăcașului de închinare.

Citește despre: