Sărbătoarea Nașterii Domnului, la Catedrala din Roman

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 25 decembrie 2022, în prima zi de Crăciun, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, s-a citit și Pastorala de Crăciun a Ierarhului cu titlul „Minunea din Betleem, piatra unghiulară a efortului îndumnezeirii noastre”.

După Sfânta Liturghie, IPS Ioachim a vorbit despre identitatea în Hristos a creștinilor și despre darurile duhovnicești împărtășite oamenilor prin întruparea lui Hristos:

Catedrala arhiepiscopală a fost peștera în care am simțit dorul și darul înaintașilor, al celor care au fost mai înainte de noi și care ne-au lăsat acest tezaur sfânt, spiritual și material, pe care avem datoria să-l păstrăm, să-l îmbunătățim și să-l predăm urmașilor noștri. Cât avem conștiința că suntem fii ai unui popor și fii ai lui Dumnezeu, atunci ne vom păstra identitatea, iar când nu mai avem această identitate riscăm să fim sterși din istorie. Hristos a intrat în istorie pentru a ne duce pe noi în meta istorie, a intrat în lumea fizică pentru a ne duce pe noi în lumea metafizică, a intrat în logica noastră, pentru ca noi să mergem în meta logic.

Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Citește alte articole despre: slujbă, slujire, credinţa, credincioși, român, ierarh, Crăciun, pastorală

De la același autor

Ultimele din categorie