Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, la Mănăstirea nemțeană „Sfânta Cruce”

3 Decembrie 2022 00:03 Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna Brusturi, satul Poiana, județul Neamț a marcat prin manifestări liturgice și artistice sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională.

Pe data de 30 noiembrie, de ziua ocrotitorului României, a avut loc Sfânta Liturghie succedată de un program artistic susținut de copiii din cadrul Școlii „Mama Olga”, sub îndrumarea doamnei profesor pentru învățământ primar Lișman Irina. Reamintim că Școala „Mama Olga” este un proiect educațional apărut la inițiativa Pr. Stareț Protos. Siluan Antoci, care își propune să valorifice potențialul creativ al fiecărui copil, în spirit autentic creștin.

Ziua Națională a României a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de Slujba de Tedeum, în biserica mănăstirii. În continuare, lângă monumentul ridicat în cinstea celor 14.000 de soldați din Cel de-al Doilea Război Mondial, s-a săvârșit Parastasul pentru eroii neamului românesc. Apoi, credincioșii prezenți s-au bucurat de un recital de cântece și poezii patriotice susținut de elevii școlii din comuna Pancești, județul Bacău, sub coordonarea Pr. Dir. Marian Radu. Printre invitații de seamă s-a numărat și interpretul de muzică populară Alexandru Mosocel, care a evidențiat memoria eroilor prin două cântece patriotice. Trebuie menționat că manifestările desfășurate cu ocazia Zilei Naționale au avut loc în colaborare cu domnul Dumitru Florea, președinte al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, sucursala Suceava, și domnul Maistru Militar Davidel Dumitru, prim-vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor” Suceava.

La sfârșitul ceremoniei, Pr. Stareț Protos. Siluan Antoci a adresat un cuvânt de mulțumire credincioșilor prezenți și a subliniat importanța cinstirii eroilor și nevoia de unitate națională, în zilele noastre. (Pr. Silviu Bozariu)

Ultimele din categorie