IPS Teofan: „Dacă în inima noastră este dragostea de frumos, de adevăr și de credință, atunci l-am aflat pe Hristos”

30 Noiembrie 2022 13:37 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit la Mănăstirea Bucium din Iași. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat câteva spații ale ansamblului monahal, care au trecut în ultimii patru ani printr-un proces de renovare. Tot astăzi, Părintele Mitropolit a hirotonit un preot pe seama mănăstirii ieșene.

O mulțime de ieșeni au urcat colina Buciumului în această dimineață, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Slujba a fost săvârșită la Mănăstirea Bucium de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor alcătuit din părinții așezământului monahal.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, chiriarhul a subliniat faptul că dacă omul are în inima sa dragostea de bine, de credință și de adevăr, îl are pe Hristos în inima lui:

Biserica, în fiecare duminică, dar mai ales astăzi, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ne cheamă la rugăciune către Dumnezeu, să ajungem într-o bună zi să zicem și noi precum Sfântul Apostol Petru: «L-am găsit pe Hristos!», sau ca Sfântul Apostol Filip: «L-am aflat pe Hristos!».

Nu cred că este informație, știre, veste mai importantă decât aceea să știi că l-ai aflat pe Hristos. Dar noi oare l-am aflat pe Hristos? L-am găsit pe El? Ne stăpânește el inima? Un mitropolit al Olteniei, Firmilian, era foarte atașat de Mănăstirea Tismana, și spunea: «Dacă cineva mi-ar tăia inima în două, ar găsi acolo chipul Mănăstirii Tismana». Dacă ne-ar tăia Dumnezeu sau cineva inima în două, ce-ar găsi acolo? L-ar găsi pe Hristos? Poate da, undeva ascuns. Dar ar găsi toate gândurile noastre de dimineață, toate ambițiile care ne definesc, toată mica noastră credință. Dar totuși zicem că suntem următori ai lui Hristos. Și suntem, dar de foarte multe ori în partea exterioară a lucrurilor.

Ca să aflăm dacă suntem cu adevărat cu Hristos și dacă El ne stăpânește inima, Sfinții Părinți ne cheamă să aflăm dacă în inima noastră se află mai multă mângâiere pentru rugăciune, pentru Dumnezeu, pentru fapta cea bună, sau inima noastră e mângâiată mai mult de un meci de fotbal decât de o slujbă, dacă noi suntem mai atenți la urmărirea unui film decât atunci când rostim Psalmul 50. Dacă noi avem mai multă mângâiere, atenție și simțim că în inima noastră este dragostea de bine, de frumos, de adevăr, de credință, atunci l-am aflat pe Hristos.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, diaconul Claudiu Bailău a fost hirotonit preot pe seama așezământului monahal de la Bucium.

La final, părintele arhimandrit Nicodim Petre, starețul mănăstirii, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la sfintele slujbe, precum și Primăriei Municipiului Iași, Consiliului Județean Iași și Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinul acordat în privința reabilitării și înfrumusețării unor spații mănăstirești.

La final, părintele stareț a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei „Crucea Moldavă”, iar lect. univ. dr. Bogdan Neculau și familia Sergiu și Cristina Petrovici au fost răsplătiți de chiriarh cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României

Născut în Betsaida, frate al lui Petru, Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre primii ucenici ai Mântuitorului Hristos, primind învățătura de la Sfântul Ioan Botezătorul. Propovăduind Evanghelia până la Marea Neagră, a ajuns și în țara noastră, în Dobrogea, unde se regăsește și astăzi peștera Sfântului Andrei. Martor al Pătimirilor Domnului, a sfârșit ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, așezat pe o cruce în formă de „X”, cunoscută astăzi drept „Crucea Sfântului Andrei”.

Anul acesta s-au împlinit 26 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Andrei în România, la Iași, în anul 1996. Conform datelor de atunci, peste un milion de pelerini din întreaga țară și nu numai au venit la Catedrala Mitropolitană să se închine Sfântului Apostol Andrei și Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât – în mai 1997 – ca acest eveniment religios să fie marcat în fiecare an, în ajunul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei, la 13 octombrie, iar de atunci, calendarul Bisericii noastre menționează „Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași”.

(Video) IPS Teofan: „Dacă noi avem multă mângâiere, l-am aflat pe Hristos” 

 

De la același autor

Ultimele din categorie