Sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanu la Mănăstirea Putna: „De la Sfântul Iacob învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii”
Mănăstirea Putna a îmbrăcat zilele acestea veșminte de sărbătoare, credincioșii cinstindu-l astăzi, 15 mai 2018, pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, cel de-al doilea mare ctitor al așezământului monahal. Luni, 14 mai a.c., sfintele moaște au fost așezate spre închinare în pridvorul bisericii voievodale, slujba privegherii fiind săvârșită de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar Sfânta Liturghie în cinstea sfântului ierarh a fost oficiată astăzi de către IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu PS Damaschin Dorneanul, alături de ierarhi slujind un sobor impresionant de preoți și diaconi.
În ajunul prăznuirii Sfântului Iacob Putneanul, în seara zilei de luni, la mănăstirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, s-a săvârșit slujba Privegherii închinată acestui sfânt. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul alături de un sobor de clericii de la mănăstire și de alți preoți veniți special pentru această sărbătoare. Împreună cu credincioșii prezenți, slujitorii s-au rugat marelui mitropolit al Moldovei din veacul al XVIII-lea, care este și cel de-al doilea mare ctitor al Mănăstirii Putna.
Marți dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, clerici din toată țara și din nordul Bucovinei slujind la pomenirea Sfântului ierarh Iacob.
„Sfântul Iacob a fost un om al lui Dumnezeu, un slujitor al Sfântului Altar, un părinte duhovnicesc”
Spre finalul sfintei slujbe, IPS Pimen a rostit un emoționant cuvânt despre formarea copiilor, dragostea de Dumnezeu și de neam, lucrări întruchipate de Sfântul Iacob Putneanul, așa cum au fost întruchipate de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt: „Cinstim pe Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, Mitropolit al Moldovei, viețuitor cu metanie la Mănăstirea Putna. Ultima parte a vieții sale tot aici a petrecut-o. În viața pământească, Sfântul Iacob a fost un om al lui Dumnezeu, un slujitor sfințit al Sfântului Altar, un părinte duhovnicesc care a povățuit, a hrănit sufletește, a învățat dreapta credință pe păstoriții săi, fiii duhovnicești, și i-a apărat în fața nedreptăților vremii. De tânăr a intrat în mănăstire, s-a lepădat de lumea păcatului, dar nu de nevoile sufletești și de nevoile vieții pământești ale oamenilor. Pentru sufletul păstoriților săi, a împărtășit cuvinte de învățătură a dreptei credințe, de zidire sufletească, cuvinte scrise de el și, mai ales, scrise de Sfinții Părinți purtători de Dumnezeu.”
„A alcătuit un abecedar în sunt scrise și rugăciuni, de exemplu, Paraclisul Maicii Domnului”
În continuare, ierarhul a evidențiat modul în care Sfântul Iacob a sprijinit educația și formarea tinerilor: „S-a îngrijit cu deosebire de școlari. A alcătuit un abecedar, dar în acest abecedar sunt scrise și rugăciuni, de exemplu Paraclisul Maicii Domnului, pentru că în școală nu învățăm pentru note ci pentru viață, ca să fim mai buni, să distingem binele de rău, cunoscând nu numai cele ale învățăturii creștine, de exemplu catehismul, ci și cele ale lui Dumnezeu, purtarea de grijă si puterea Sa Dumnezeiască, în creație și natură. Spațiul, școala în care învățau copiii la început, era pridvorul bisericii. Oare, nu se găsea în localitatea aceea o casă, un adăpost? Ba da! Dar școala a fost în pridvorul bisericilor ca să arate că tot ce facem trebuie să facem cu gândul la Dumnezeu, la învățătura dată nouă de Dumnezeu.”
Totodată, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor și despre sărbătoarea Anului Centenar: „Anul acesta sărbătorim, aniversăm 100 ani de la realizarea unității naționale, întregirea hotarelor țării, unității sufletești, de limbă și de credință. Cum a fost posibil lucrul acesta? Datorită conștiinței oamenilor țării noastre: conștiința că vorbesc aceeași limbă și mărturisesc și trăiesc aceeași credință. Limba și credința au fost propovăduite cu timp și fără timp de Biserică, așa spunea Mihai Eminescu, de marii ierarhi Dosoftei, Varlaam, Iacob. Ei au promovat și au încurajat învățarea limbii române și a credinței și așa s-a format conștiința unității de neam și de credință. Rostul și rolul cel mai important în păstrarea unității l-a avut, îl are și îl va avea permanent Biserica, «mama poporului nostru român», așa cum a anumit-o Mihai Eminescu. Acesta a fost rolul bisericii dintotdeauna, covârșitor.”
Sărbătoarea sfinților putneni continuă la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Miercuri, 16 mai 2018, în Biserica Ortodoxă sunt prăznuiți Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan, ocrotitorii Mănăstirii Sihăstria Putnei, ale căror sfinte moaște sunt puse spre închinare în biserica așezământului monahal. Sute de credincioși sunt așteptați zilele aceastea să se închine și să se roage sfinților ocrotitori ai Sihăstriei Putnei. Sfânta Liturghie va fi săvârșită în biserica mare a mănăstirii de cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu părinții monahi slujitori.