Satul românesc, omagiat în conferinţa de primăvară din Protopopiatul Piatra-Neamţ

19 Martie 2019 16:02 Arhiepiscopia Iaşilor

Conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Piatra-Neamț, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a fost organizată astăzi  în Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Viișoara.

După slujirea în sobor a Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, în biserica parohială s-au derulat lucrările conferinţei.

Părintele dr. Cătălin Mihai Bucur de la Parohia „Ştefan cel Mare” II a susţinut referatul cu tema „Biserica - centrul vieţii spirituale a satului românesc”, în care a relevat imaginea ţăranului român din timpurile trecute, cu credinţele şi tradiţiile lui şi a schiţat în cuvinte însoţite de proiecţii specificitatea satului romînesc şi viaţa putenic ancorată în Dumnezeu.

Înaltpreasfinţitul Părinte MItropolit Teofan a adus în discuţie ideea de unitate. Unirea din familie şi unirea din obştea parohială, prelungite la obştea din protopopiat sau obştea monahală, întreţin şi adapă unirea cea mare. Astfel, un eveniment istoric este întreţinut şi atenţia noastră asupra lui ne aminteşte că nu este un dat veşnic. Ne este clar că prezenţa Mântuitorului dă conţinut şi coeziune adunării, obştii, iar viaţa liturgică este cea care dezvoltă şi întreţine unitatea.

Au urmat propuneri de revigorare a vieţii şi credinţei în satul românesc, pornind de la realitatea actuală şi de la cea de odinioară. Dintre idei s-au evidenţiat importanţa muzeului parohial, a înfrumuseţării troiţelor conform canoanelor Bisericii, implicarea preotului în evenimentele comunităţii şi descoperirea tezaurului ascuns în inimile bătrâinilor satului.

Un alt punct din ordinea zilei a fost iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan de a oferi familiilor din parohii, prin preoţi, cartea de căpătâi „Învățătura de credință ortodoxă”.

La finalul întâlnirii au fost luări de cuvânt din partea participanţilor cu referire atât la tema zilei, cât şi la unele subiecte de interes pastoral şi duhovnicesc. (Preot Ştefan Zaharia, Preot Bogdan Constantin Stan)

Ultimele din categorie