Scenete versificate după pildele evanghelice pentru tineri
Lucrarea „Scenete versificate după pildele evanghelice” poate fi folosită de preoţi în activităţile pe care le desfăşoară în parohii cu elevii. Într-un mod plăcut, ei vor învăţa cum să devină buni creştini, cum să-şi facă viaţa lor mântuitoare. Scenetele au versuri scurte ce se reţin cu uşurinţă, sunt o metodă inovativă de acumulare de cunoştinţe şi îi motivează pe copii să se implice în activităţile organizate în biserică.
La Editura Doxologia a apărut cartea pentru copii „Scenete versificate după pildele evanghelice”, autori pr. Stan Server Stoica şi Gabriela Stoica.
Cartea cuprinde opt scenete menite să îi introducă pe copii în învăţătură creştin ortodoxă într-un mod creativ şi plăcut. Piesele de teatru din această lucrare sunt o metodă educativă aplicată cu succes la tineri.
În sceneta „Întoarcerea fiului risipitor” copiii pot învăţa că Tatăl Ceresc e răbdător şi ne aşteaptă pe toţi să ne întoarcem din păcat, iar când noi răspundem la chemare, lăsăm viaţa rea şi ne spovedim, ne dăruieşte iertare de păcate şi ne miluieşte cu multe binecuvântări.
Din „Pilda talanţilor” cei mici înţeleg că talanţii sunt daruri pe care oamenii le primesc la naştere, mai mulţi sau mai puţini, după puteri, dar care le sunt suficienţi pentru mântuirea lor.
Copiii sunt îndemnaţi în „Pilda semănătorului” să nu fie căldicei, ci plini de focul credinţei, să devină buni creştini şi, cu timp şi fără timp, să se străduiască să-şi dobândească în cer cunună. Să aibă în gând mereu, şi în familie şi la serviciu, poruncile lui Dumnezeu căci viaţa noastră pământească nu-i decât şansa de a lucra spre a o moşteni pe cea cerească.
„Pilda samarineanului milostiv” îi învaţă pe tineri să fie alături de cei în suferinţă, căci suntem cu toţi fii ai lui Dumnezeu, chemați să respectăm porunca iubirii aproapelui pentru a ajunge în Împărăţia Cerurilor.
Smerenia le este prezentată copiilor prin „Pilda vameşului şi a fariseului”. De aici, aceștia află că mai degrabă va fi primit în preajma lui Hristos un păcătos smerit decât un mândru virtuos.
Din „Pilda celor zece fecioare” cei mici află că la întâlnirea cu Hristos ar trebui să aibă ulei în candela lor, adică să nu irosească timpul sfânt, ci să agonisească cât mai multe fapte bune şi credinţă.
Răbdarea şi iubirea aduc omului mântuirea. În „Pilda Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr” ni se spune că lipsa milosteniei, nu averea l-a pierdut pe cel bogat şi nu sărăcia, ci iubirea, l-a salvat pe Lazăr.
La finalul cărţii găsim o piesă de teatru din Maramureş ce prezintă venirea lui Hristos în lume şi omorârea pruncilor de către Irod.
Lucrarea „Scenete versificate după pildele evanghelice” poate fi folosită de preoţi în activităţile pe care le desfăşoară în parohii cu elevii. Într-un mod plăcut ei vor învăţa cum să devină buni creştini, cum să-şi facă viaţa lor mântuitoare. Scenetele au versuri scurte ce se reţin cu uşurinţă, sunt o metodă inovativă de acumulare de cunoştinţe şi îi motivează pe copii să se implice în activităţile organizate în biserică.
Volumul „Scenete versificate după pilde evanghelice” autori pr. Dan Stoica şi Gabriela Stoica poate fi cumpărat de la magazinul online Doxologia, de la Librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.