Şcoli de vară în Eparhia Romanului şi Bacăului

 

Tinerii din mai multe parohii ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au participat timp de câteva zile la tabere de vară. Acestea s-au organizat cu sprijinul voluntarilor, la iniţiativa preoţilor parohi.

În Protopopiatul Buhuși, debutul proiectului „Școală de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos” a avut loc în Parohia „Sfânta Înviere” - Buhuși. În perioada 25 iunie – 8 iulie 2018, cei aproximativ 80 de elevi participanți au avut posibilitatea prin activitățile desfășurate să comunice, să se cunoască, iar spiritul de aventură, creativitatea, meditația și voia bună i-au însoțit pretutindeni. Temele abordate au fost utile, diverse, raportate la credinţa noastră ortodoxă şi la rolul ei în viaţa societăţii actuale, bazate pe morala creştină. Participanții proiectului s-au bucurat și de o frumoasă excursie începută la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Excursia a continuat apoi pe plaiuri nemţene, vizitându-se Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Pângărați, Cheile Bicazului și Lacul Roșu. Activitatea școlii de vară s-a încheiat cu un exercițiu demonstrativ de acordare a primului ajutor. Proiectul şcolii de vară a fost organizat și coordonat de părintele paroh Romeo Sbârcea, împreună cu părinții slujitori, părintele Gheorghe Crăciunescu și părintele Ștefan Moldovan. Parohia „Sfânta Înviere” a desfășurat pentru cel de-al doilea an consecutiv proiectul „Școală de vară”, devenind astfel o activitate anuală importantă pentru comunitatea acestei parohii.

Programe eparhiale în parohiile din Protoieria Sascut

În perioada 2-8 iulie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au desfășurat proiectele cultural-catehetice "Școala de vară", intitulat "Vacanță în tinda Bisericii" ediția a II-a, și "Cateheze în Parohii " ediția a IV-a, cu titlu "Ca toți sa fie Una în Hristos Domnul". Acestea au fost implementate în parohiile Țepoaia, Motoșeni, Poiana, Corni, Căbești, Căbești 2, și Cucova. Scopul acestor programe este de a impregna copiilor o educație de calitate, diferențiată, bazată pe descoperirea și dezvoltarea potențialului copilului, activitățile desfășurate urmărind atingerea următoarelor obiective: deprinderea tinerilor cu viața religioasă, dezvoltarea capacității de creație literară și artistică, creșterea încrederii în propriile forțe, cunoașterea istoriei, a valorilor morale, descoperirea frumuseții cultului bisericesc. La aceste proiecte au fost înscriși copii de diferite vârste, coordonați de preoții parohi, la care s-au alăturat ca voluntari: cadre didactice, asistenți sociali, asistenți medicali, studenți și tineri din parohii. Pe parcursul derulării programelor, copiii au fost implicați în diferite tipuri de activități tematice: cateheze, ateliere de creație (pictură și desen), tradiții și meșteșuguri, jocuri de societate, piese de teatru și momente artistice dedicate Centenarului, comemorării Făuritorilor Marii Uniri de la 1918 - "100 de ani de România", precum și excursii la obiective de interes din județul Bacău. La finalul activităților, a avut loc festivitatea de premiere. Copiii au primit diplome de participare, iar voluntarii au fost recompensați pentru aportul adus cu certificate de voluntariat. Totodată, preoții parohi au mulțumit pentru sprijinul acordat în realizarea programelor eparhiale: sponsorilor, primăriilor, școlilor gimnaziale, liceelor, precum și enoriașilor implicați.

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, credincioși, slujire, copii, tabere, activități

De la același autor

Ultimele din categorie