Şcoli de vară la Secuieni şi Cotumba
Parohia Secuieni din Protopopiatul Roman găzduieşte până pe 18 august 2015 o şcoală de vară, în cadrul unui program mai larg. În alt colţ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, la Cotumba, s-a încheiat săptămâna trecută Școala creativă de vară „O rază de soare în suflet de copil”.
În perioada 04-18 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Secuieni din Protopopiatul Roman, se desfăşoară cursurile unei şcoli de vară pentru tinerii satului. Această activitate cultural-religioasă face parte dintr-un program mai larg, elaborat la inițiativa Protopopiatului Roman, fiind destinată tinerilor care în perioada vacanței de vară doresc să îmbine dobândirea de noi cunoștințe de cultură generală, cu tradițiile autentice ale Ortodoxiei locale, în spațiul oferit de biserica satului. În cadrul primei întâlniri, desfășurată la începutul lunii august, a fost prezentată cateheza "Taina Sfântului Botez". Apoi, copiii au fost antrenați în diferite jocuri educative și au fost istorisite povestiri moralizatoare foarte apreciate de cei prezenți. „Această primă întâlnire are ca scop continuarea acumulării de cunoștințe religioase dobândite de copii la ora de religie, realizarea de punți de legătură între tineri de condiții diferite, precum și educarea copiilor prin metode nonformale. În perioada următoare, vor avea loc activități sportive, artistice și duhovnicești, împărțite în ateliere de lucru", a menţionat pr. paroh Daniel Pîcă.
Școala de vară din Cotumba, la final
Școala creativă de vară „O rază de soare în suflet de copil”, organizată de Parohia Cotumba, în parteneriat cu Primăria Brusturoasa și Centrul Social „Sfântul Stelian” – Brusturoasa, s-a încheiat vineri, 7 august 2015, în prezenţa invitaţilor de seamă şi a părinţilor copiilor implicaţi. Micuţii au prezentat la Centrul Social „Sfântul Stelian” – Brusturoasa activități și impresii din cadrul acestei şcoli de vară. Prietenia, importanța creației, rugăciunea, atât lucrul cât și competiția în și pentru echipă, voluntariatul, pictura, muzica, teatrul, jocul, poezia, vizionarea și înțelegerea filmelor educative, drumeția și multe altele, au adus o rază de soare în sufletele și inimile copiilor. Părintele Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moineşti, a ținut un cuvânt în care i-a felicitat pe toți cei implicați în această acțiune. Părintele Vasile Avasilcăi, coordonatorul acestei şcoli de vară, şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor, astfel de activităţi să se amplifice, pentru ca "bucuria copilăriei să atingă sufletele a cât mai mulți copii din Biserica Ortodoxă".