Şcoli de vară pentru copii şi tineri

În prima jumătate a lunii iulie 2019, parohiile din mai multe protopopiate ale Eparhiei Romanului şi Bacăului au organizat diferite activităţi în cadrul şcolilor de vară. Acestea s-au adresat copiilor şi tinerilor care s-au bucurat împreună sub streaşina locaşelor de închinăciune.

În perioada 1-15 iulie 2019, în Parohia Șerbănești din Bacău, s-a desfăşurat cea de-a patra ediție a activităților culturale, catehetice, educaționale și filantropice de tip „Școală de vară”. Acestea s-au derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul Centrului Educațional „Didascalos” şi a reunit sub coordonarea preotului paroh Adrian Ghinea peste 170 de tineri ajutați de 70 de voluntari. În cadrul acestui proiect, parohia băcăuană s-a adresat și unor copii cu nevoi speciale de la Centrul de servicii sociale „Ghiocelul” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și celor de la Centrul rezidențial „Casa Mea”. În perioada 8-12 iulie, la Mănăstirea „Sfinţii Petru și Pavel” - Lipova, judeţul Bacău, s-a desfăşurat Proiectul cultural-catehetic al Şcolii de vară „Copilul de astăzi -Viitorul de mâine”. Au fost implicați 200 de copii și tineri din satele ce formează comuna Lipova, care au participat la rugăciuni și ore de religie în aer liber, ateliere de pictură, handmade, activități ludice, activități sportive, dansuri populare, limba engleză, s.a.

 

Redescoperirea tradițiilor frumoase ale satului românesc

 

În perioada 7-12 iulie, în parohiile Corbasca, Muncelu și Pîncești-Bacău din Protoieria Sascut, s-a derulat Programul cultural catehetic "Școala din vatra satului". Acesta s-a aflat sub egida "Vacanță în tinda bisericii" și Proiectului catehetic eparhial "Cateheze în parohii", ediția a V-a, desfășurat prin proiectul național catehetic "Satul între tradiționalism și urbanizare". La final, fiecare parohie a dăruit copiilor și voluntarilor ce au participat la aceste proiecte, diplome de participare, de voluntariat și daruri. Prima ediție a Școlii de vară din Parohia Rățeni, desfășurată în perioada 8-13 iulie a ajuns la final. Festivitatea de închidere a cursurilor Școlii de vară „Acasă la Rățeni” a avut loc în biserica Parohiei Rățeni, sâmbătă, 13 iulie, când copiii îmbrăcați în portul tradițional românesc au participat la Sfânta Liturghie. „Pe parcursul celor cinci zile, am urmărit să aducem în prim plan meșteșuguri care, odată cu istoria, se pare că încep să se piardă. Astfel, prin prezența celor trei meșteri populari la Școala de vară, am vrut să redescoperim tradițiile frumoase ale satului românesc. Toate activitățile desfășurate, atât cele religioase, cât și cele educative, creative și recreative i-au făcut pe copii să petreacă zile plăcute și utile în tinda bisericii”, a remarcat pr. paroh Cristian-Ioan Balaban.

 

Biciclete în dar pentru doi copii Răchitiș

 

În perioada 8 – 13 iulie, s-a desfăşurat Şcoala de vară în parohiile Pietricica și Cetățuia din Protopopiatul Moinești. Aceasta a avut loc în parteneriat cu Fundația „Episcop Melchisedec” - filiala Bacău, prin părintele Eugen Ciuche, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și în parteneriat cu Primăria Strugari. Proiectul, coordonat de către părintele Bogdan Cărare de la Parohia Pietricica și de către părintele Andrei Iscu Niagu de la Parohia Cetățuia, s-a adresat unui număr de 85 de copii ce au fost împărțiți pe patru grupe. Pe parcursul celor şase zile au fost desfășurate mai multe ateliere și activități. Copiilor participanți li s-a asigurat de către organizatori pentru pauza dintre ateliere și câte o gustare, fructe și dulciuri. De asemenea, transportul copiilor la şcoala din Pietricica, locul unde s-au desfășurat activitățile, s-a realizat prin bunăvoința primarului comunei Strugari, Vasile Rotariu.

Doi copii din Răchitiș au primit câte o bicicletă din partea părintelui Costel Mareş, protopop de Moineşti. Tot în cadrul Școlii de vară, două tinere au câștigat câte un loc la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova, care va avea loc la Iași în perioada 23-25 august. La biserica din satul Băcioiu, comuna Corbasca, Protoieria Sascut, s-a derulat în perioada 15-18 iulie, prima ediție a proiectului cultural-catehetic tip Școala de vară aflat sub egida „În vatra satului”. Evenimentul a fost unul inedit în această zonă misionară a Eparhiei Romanului şi Bacăului, fiind menit să formeze spiritual și social pe micii participanți din comunitatea de etnie romă. În ultima zi a evenimentului, toți copiii care au participat la activități au fost răsplătiți cu o excursie la mănăstirile din zona Neamțului.

Citește alte articole despre: slujbă, slujire, copii, tabără, tineri, eparhie, romanului si bacaului

De la același autor

Ultimele din categorie